Колко богат е Путин и могат ли санкциите да му въздействат?

  • 09 март 2022 12:24

  • 9025
  • 29
Колко богат е Путин и могат ли санкциите да му въздействат?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

На хартия решението на САЩ да замразят личните активи на руския президент Владимир Путин изглежда като безсмислено действие, пише Los Angeles Times.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13358

Въпреки че е смятан за един от най-богатите хора в света, Путин притежава само няколко стари коли, малък апартамент и спестявания от заплата в размер на около 140 000 долара. Поне според официалните документи. Никой, обаче, не вярва в това. Повечето експерти казват, че огромните активи на Путин се държат тайно от кръг от негови приятели - така наречените олигарси и техните семейства.

Звездните приятели на Путин и поддържат ли го за войната в Украйна?

На колко възлиза състоянието на Путин?

Списание Forbes се опитва да отговори на този въпрос вече от 20 години. Един от неговите редактори беше застрелян в Москва, докато правеше проучване за ранните руски олигарси.

Смята се, че състоянието на руския президент достига милиарди долари.

Уилям Браудър оценява богатството на Путин на повече от 200 милиарда долара. Браудър е бил инвеститор в Русия и изиграва важна роля в приемането на Закона „Магнитски“, който санкционира чуждестранни лица, които нарушават правата на човека. Ако твърденията на Браудър са истина, това би  поставило руския президент наравно с Илон Мъск като най-богатият човек на Земята.

Според Браудър, Путин е сключил сделка с олигарсите през 2004 г. По думите му тя е наподобявала „мафиотско“ предложение, на което не е имало вариант да се откаже. А то е било уговорка с олигарсите да предоставят на руския президент половината от спечеленото от тях. 

„Той няма пари на свое име“, казва Браудър от Лондон.

ДЕН 14 ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА. Москва: Киев е подготвял агресия срещу ДНР и ЛНР

Тогава къде са парите?

Голяма част от тях са скрити в сметки в чужбина, инвестиции и имоти. Приблизително 800 милиарда долара се държат от богати руснаци в офшорки, според проучване от 2017 г., публикувано от Националното бюро за икономически изследвания.

Това включва значителен брой недвижими имоти, предимно в Европа. Transparency International изчислява, че британски недвижими имоти на стойност близо 2 милиарда долара са закупени от руснаци, свързани с Кремъл или с корупция.

Има дворци, суперяхти и частни самолети. Няколко седмици преди нахлуването на Путин в Украйна, 265-футовата луксозна яхта Graceful беше видяна да напуска внезапно Германия. Анализаторите смятат, че тя принадлежи на Путин и той я е преместил на по-безопасно място.

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални изготви дълъг доклад, в който подробно описа сложната мрежа от трансфери и хора, които влизат в „двореца на Путин“. В доклада се посочва имение на юг от Русия, с изглед към Черно море, което се оценява на 1,3 милиарда долара. Руският милиардер Аркадий Ротенберг, който има близки връзки с Путин, твърди, че имотът принадлежи на него.

От колко време Путин и обкръжението му се подготвят за санкциите?

След незаконното анексиране на Крим от Путин през 2014 г., САЩ и Европейският съюз наложиха серия от ограничителни мерки срещу руски физически и юридически лица. Но Путин и неговата група богати приятели са прекарали години в укриване на активи, подпомогнати от адвокати, счетоводители и банки.

Маира Мартини, експерт по пране на пари в Transparency International в Берлин, казва, че разследването на незаконни руски пари ще изисква безпрецедентно международно сътрудничество, тъй като средствата често се прикриват чрез подставени компании в една страна и банки в друга, след което се харчат за закупуването на активи като луксозни имоти в трети държави.

„Богатството на Путин е скрито наистина добре. Има много слоеве между неговите активи“, казва Мартини.

Путин няма полезен ход

Как САЩ и техните съюзници преследват руските олигарси зад Путин?

САЩ, Европейският съюз и Обединеното кралство работят върху разширен санкционен списък, включващ лица, свързани с руския президент. В понеделник Швейцария наруши традицията си на неутралитет, като се присъедини към замразяването на активите на Путин, на руския премиер и външен министър, както и на десетки лица, които миналата седмица бяха посочени от ЕС. Включените в списъка са санкционирани с блокиране на достъпа им до активи и финансови трансакции в САЩ, ЕС и Великобритания.

САЩ се готвят да добавят още руски олигарси и свързани с Путин лица към своя списък.

Какви са шансовете да се удари богатството на Путин и неговите хора?

Нито ще е бързо, нито лесно, а може да се окаже и невъзможно да се докаже какви са притежанията на Владимир Путин. Поне не и докато той е все още на власт.

„Има политическа воля това да се разбере със системен подход, но изисква време. Няма да се случи за една нощ“, казва Даниел Фрайд, бивш посланик на САЩ в Полша, който е сътрудник в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Според Джеймисън Файърстоун, американски адвокат, който някога е практикувал в Русия и е работил за групата на Навални, отговорът от Запада е много по-голям по своя обхват и интензивност от всякога.

„Преди не сме санкционирали членове на семейството; не сме изтегляли визите им“, казва той. „Това, което видяхме досега, е само началото".

Великобритания засилва санкции срещу руската авиация

Какво могат да постигнат санкциите?

Главната цел на санкциите е не да оставят Путин бедняк. Тя е да нарушат живота на вътрешния му кръг хора, а те от своя страна да успеят да му окажат натиск и руският президент да смекчи поведението си.

Въпреки това, не е сигурно, че олигарсите ще се осмелят да поискат от Путин да изтегли войските си от Украйна, камо ли да направят опит да го отстранят от власт.

„Руският президент е изградил много мрежи. Те са базирани на лични услуги, компромати или уличаваща информация, които му дават контрол над хората“, твърди Олга Хвостунова, директор на Института за Съвременна Русия в Ню Йорк.

Фрид, бивш посланик, казва: „Ако Путин вкара страната в икономически хаос и изолация, което той изглежда прави, и войната стане все по-непопулярна, изведнъж позицията му от непристъпна, може да стане уязвима. Не казвам, че това ще се случи утре. Но си спомням и бившия румънски президент Чаушеску, който в рамките на седмица от диктатор намери пътя към смъртта си“.

Как може да реагира Путин на санкциите?

На 24-ти февруари, в деня, в който Путин започна инвазията в Украйна, руската информационна агенция ТАСС съобщи, че той е извикал 37 представители на бизнеса в зала „Света Екатерина“ в Кремъл. Беше видимо кой кой е в руската индустрия. Там бяха привикани, включително няколко милиардери, които впоследствие бяха засегнати от западните санкции.

Путин им сподели мотивите си да атакува Украйна. Явно ги е подготвял да посрещнат всякакви евентуални санкции. Твърди се, че руският президент е напуснал залата, без да даде възможност на никой от поканените да вземе страна по въпроса и без да им даде шанс да се изкажат.

„Не трябва да разглеждаме богатството на Путин като такова, а по-скоро като начин да покаже надмощие. Той не е просто поредният милиардер, който крие състоянието си. Богатството му е проекция на неговата сила и власт“, казва историкът от Йейл Тимъти Снайдър.

Даниел Трейсмън, професор от UCLA, който специализира в областта на руската политика и икономика, отбелязва: „Не е въпросът в това, че Путин има активи, извън страната, които са уязвими и могат да бъдат конфискувани. Съмнявам се, че той някога наистина ще използва всички тези милиарди долари. Това със сигурност няма да го накара да се лиши от луксозния си начин на живот. Въпреки това, Путин ще приеме санкциите като личностна атака, а той е доста тънкообиден по тази линия".

„Мисля, че трябва да се тревожим за емоционалното и психическото му състояние“, казва той. „Путин очевидно реагира изключително емоционално по тези въпроси. И всеки лидер, притиснат в ъгъла, може да вземе решения, които преди са изглеждали малко вероятни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
9025 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2022.03.10 | 07:00

29
Единствената ми забележка е "Путин започна инвазията в Украйна" да се редактира на "Путин нахлу в Украйна".
цска

2022.03.09 | 15:39

24
Не го мислете колко е богат мислете друго когато ни спре газта и нефта

2022.03.09 | 16:58

28
Ще оцелеем и без тях, но алкашите ще измрат от глад без европа.

2022.03.09 | 16:07

27
Най-мразим да мислим,а тия само крадат и лъжат

2022.03.09 | 15:51

25
И путьо ще умре рано или късно и ще бъде запомнен като диктатор.. Палячо
И.Д.И.О.Т ът ПОД НАЕМ се развързал

2022.03.09 | 16:06

26
Идиотите са безсмъртни и Идиотът под наем пак си дъвче памперса и вони на селския нужник където е правен с пробита лъжица чрез събиране от пода на нужника
самба

2022.03.09 | 15:10

23
султан Сюлейман бил още по богат на времето. На смъртния ордър казал: като ме слагате в ковчег,оставете ми едната ръка да стърчи отвън,искам да видят хората че на оня свят отиваме без нищо от този свят.Така че Путин колку и да е богат пак остават тук и зетъовете ще правят гавра със парите му,Поне един син да бе имал да продължи рода.Ех разбира се човек със такава фамилия може да създава само женски род,ако се беше презивал Хуйкин щеше да е друго.

2022.03.09 | 13:33

16
Ленин е идолът на Карл Шваб - дизайнера на съвременните катаклизми.

2022.03.09 | 14:56

22
И подлога на Ротшилдите
KASKETA se eNASRAL u KILTORA

2022.03.09 | 13:59

21
ХАХАХАХАХАХХАХАХА КРАСНАЯ АРМИЯ.. от... хо мота.. АХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА ТАНк4етата им за скрап .. АХХАХА уКРАИНСките МАААнГАли ги берат.. АХХАХАХАХАХХАХАХА у ИЛИО се заврел под земята ХАХАХАХХАХААА... ТРАгедия РУШКА ПРИм ИТИФНА аххахахахаХХАХАХАХАХХАА ЗИГ ХАИл
иван

2022.03.09 | 13:15

10
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КОЛКО СА БОГАТИ ,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ РАЗПАЛВАТ ВОИНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,И ПУЩАТ ВИРОСИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ НА НАРОДНИТЕ МЪКИ....
малкият

2022.03.09 | 13:48

20
Боклука си е боклук въпреки,че е богат.За това ли му са парите да стреля по жени и деца
I

2022.03.09 | 13:36

19
ВирОси ли бе, неграмотнико! Тръгнал теории да развива, още незавършил основно образование! :))))
иван

2022.03.09 | 13:17

15
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КОЛКО СА БОГАТИ ,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ РАЗПАЛВАТ ВОИНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,И ПУЩАТ ВИРОСИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ НА НАРОДНИТЕ МЪКИ ,И ПРМИВАТ МОЗАЦИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО....

2022.03.09 | 13:35

18
Модератора много хубави неща ти наредил да пишеш идиота радев

2022.03.09 | 13:33

17
Охо модератора Путинист
иван

2022.03.09 | 13:17

14
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КОЛКО СА БОГАТИ ,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ РАЗПАЛВАТ ВОИНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,И ПУЩАТ ВИРОСИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ НА НАРОДНИТЕ МЪКИ ,И ПРМИВАТ МОЗАЦИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО....
иван

2022.03.09 | 13:17

13
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ АМЕРИКАНЦИТЕ КОЛКО СА БОГАТИ ,ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ РАЗПАЛВАТ ВОИНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ,И ПУЩАТ ВИРОСИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ НА НАРОДНИТЕ МЪКИ ,И ПРМИВАТ МОЗАЦИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини