Ден 6 от войната в Украйна: Русия нанася удари срещу инфраструктурата на украинските служби за сигурност в Киев

  • 01 март 2022 12:15

  • 46407
  • 74
Ден 6 от войната в Украйна: Русия нанася удари срещу инфраструктурата на украинските служби за сигурност в Киев
© Getty Images/Guliver (архив)

Ден 6 от руската инвазия в Украйна. Проследете всичко за войната:

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13997

Последвайте канала на

23:02 | 01 март 2022

Украйна размени руски офицер за петима украински бойци

В североизточната украинска област Суми бе разменен плененруски офицер срещу петима бойци от украинските сили за отбрана, съобщи в социалните медии губернаторът Дмитро Живицкий, като уточни, че това е първата такава размяна в района, съобщава БТА.

Губернаторът публикува снимка на мъж с руса коса в белезници, облечен в зелено маскировъчно яке. Той уточни, че офицерът е роден в Омск през 1997 година.

Живицкий добави, че той е отведен, за да бъде разменен за украински бойци.

Прочети още...
21:54 | 01 март 2022

Путин забрани от Русия да се изнасят повече от 10 000 долара

Руският президент Владимир Путин подписа указ, забраняващ от Русия да се изнасят парични суми, чийто размер надхвърля 10 000 долара, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Мярката влиза в сила от утре.

Прочети още...
21:01 | 01 март 2022
Вижте момент от атака на танк по жилищна сграда в Украйна.
20:27 | 01 март 2022

Зеленски призова Русия да спре бомбардировките, за да започнат преговорите

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Русия трябва да спре бомбардировките на украински градове преди да могат да започнат смислени преговори за прекратяване на огъня, тъй като първият кръг от преговори тази седмица имаше скромен резултат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заленски даде интервю съвместно за Ройтерс и Си Ен Ен в силно охраняван правителствен обект и призова членовете на НАТО да наложат забранена за полети зона, за да спрат руските военновъздушни сили.

Президентът на Украйна каза, че това е превантивна мярка, която не цели въвличане на алианса във война с Русия.
Прочети още...
20:24 | 01 март 2022

САЩ: Руската офанзива към Киев се забавя, Москва може да преразглежда подхода си

Напредването на руските въоръжени сили към Киев се е забавило, като те са изправени пред логистични предизвикателства, включително недостиг на храна за някои части и изглежда, че Москва преразглежда как да продължи напред към града, съобщава БТА, като цитира пожелал анонимност американски представител.

“Една от причините защо нещата на север от Киев изглежда са в застой, е, че самите руснаци се прегрупират и премислят и опитват да се адаптират към предизвикателствата, с които се сблъскаха”, добави той.

Високопоставен източник от западно разузнаване съобщава, че до момента са били убити или пленени над 5000 руски военни. Украинските сили са унищожили значителен брой руски самолети и танкове и някои системи за противовъздушна отбрана.

Прочети още...
19:56 | 01 март 2022

На живо от Киев:

19:24 | 01 март 2022

НАТО свиква извънредно заседание на външните министри

НАТО съобщи, че свиква извънредно заседание на външните министри на страните от пакта в петък в Брюксел.

Предвижда се заседанието да бъде присъствено.

Засега не се съобщава дневният ред на срещата.

Прочети още...
18:15 | 01 март 2022

Лукашенко поиска от Путин да разположи още ракети С-400 близо до Минск

Беларуският лидер Александър Лукашенко каза днес, че е поискал от президента на Русия Владимир Путин да разположи допълнителни ракетни комплекси С-400 западно от Минск, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от БТА.

Прочети още...
17:57 | 01 март 2022

Украйна призова Китай да вразуми Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, по време на телефонен разговор днес, е призовал китайския си колега да използва връзките на Пекин с Москва, за да спре руската военна инвазия, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление, публикувано от украинското външно министерство.

Прочети още...
17:42 | 01 март 2022

Удариха телевизионната кула в Киев

Телевизионната кула в Киев е била ударена от артилерийски снаряд, съобщава агенция УНИАН, цитирана от БТВ. Към момента не е ясно дали има загинали или ранени при нападението.

Прочети още...
17:10 | 01 март 2022

Руската армия призова гражданите на Киев, живеещи в близост до целите ѝ, да се евакуират

Руската армия ще нанесе удари срещу инфраструктура на украинските служби за сигурност в Киев и призова живеещите в близост мирни граждани да се евакуират, съобщава БТА. 

“С цел да спрем кибератаките срещу Русия ще бъдат нанесени удари с високоточни оръжия срещу технологична инфраструктура на ССУ (Службата за сигурност на Украйна) и на главния център на Отдела за психологически операции в Киев”, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Прочети още...
16:51 | 01 март 2022

От Русия поставиха ново искане, насочено този път конкретно към САЩ

Русия поиска от Съединените щати да изтеглят ядрените си оръжия от Европа и отново настоя да получи гаранции за сигурност от НАТО, след като генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви, че няма да бъдат изпращани сили на Алианса в конфликта, но ще осигури цялата военна подкрепа за Украйна. 

Във видеоконферентна връзка от Москва външният министър на Русия Сергей Лавров определи като неприемливо това, че САЩ са разположили ядрения си арсенал на територията на няколко европейски държави, информираха световните агенции.

Прочети още...
16:32 | 01 март 2022

Стана ясна датата на следващите руско-украинските преговори

 Втората среща в рамките на преговорите между Русия и Украйна ще се състои в сряда - 2 март, предаде russian.rt.

„Както беше уговорено първоначално, срещата трябва да се състои утре“, е обявил запознат източник, цитиран от руски медии.

Прочети още...
16:11 | 01 март 2022

Русия: Лишихме украинската армия от достъп до Азовско море

Руските въоръжени сили са лишили украинската армия от достъп до Азовско море, обяви днес министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от БТА. 

Подкрепяните от Русия сепаратисти са достигнали границите на украинската Донецка област и са се съединили с руските войски на брега, каза говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Прочети още...
16:07 | 01 март 2022

Посланици и дипломати напуснаха Съвета на ООН в знак на протест

Посланици и дипломати се обединиха в своеобразен протест като заедно напуснаха Съвета на ООН по Правата на човека по време на обръщението на руския външен министър Сергей Лавров, предаде SkyNews. 

По време на съвета беше пуснато предварително записано видео съобщение от руския външен министър, в което той се обръща към Конференцията по разоръжаване в Женева. 

Прочети още...
15:44 | 01 март 2022

Киев предлага парично възнаграждение на руски войници, ако се предадат

Украйна предлага амнистия и парично възнаграждение на руски войници, които се предадат, предаде ДПА.

"Вземете решение. Елате без оръжие, с бяло знаме", написа днес във "Фейсбук" украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Прочети още...
15:30 | 01 март 2022

Новият военен министър: Ясно е, че в Украйна се води война, но сигурността на България е подсигурена

Решението да стана министър на отбраната го взех снощи, след като говорих със семейството ми. Това, което съм правил досега, ще продължа да го правя и в Министерството на отбраната. Това сподели пред журналисти в парламента новият министър на отбраната Драгомир Заков.

Прочети още...
15:15 | 01 март 2022

Петков: България не е изнесла военна техника за Украйна

Имахме списък не с един или двама, а с пет човека за нов министър на отбраната. Тук сигурността в момента е много важно да бъде координирана с ЕС и НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков в Народното събрание.

Прочети още...
14:24 | 01 март 2022

Северен поток 2 пред фалит: Уволниха всички

Поради изострената геополитическа ситуация и наложените санкции компанията стояща зад газопровода Северен поток 2 обави, че прекратява договорите със своя персонал. 

Това се посочва в съобщение на базираната в Швейцария Nord Stream 2 AG цитирани от ТАСС.

Прочети още...
14:22 | 01 март 2022

Бивша Мис Украйна хвана оръжието и се закани: Нашествениците ще умрат на наша земя!

Анастасия Лена, бивша Мис Украйна, се зарече да брани страната си от руските нашественици, обещавайки, че те "ще умрат на наша земя." 

Лена, която представляваше Украйна в конкурса Miss Grand International през 2015 г., пусна видео в Инстаграм, на което се упражнява с огнестрелно оръжие на стрелбище.

Прочети още...
14:16 | 01 март 2022

Лавров: Украйна се опитва да се сдобие с ядрено оръжие

Украйна се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и нарече това "реална опасност", която трябва да предотврати, съобщи Ройтерс. 

"Украйна все още разполага със съветски технологии и средства за доставка на такива оръжия. Не може да не реагираме на тази реална опасност", заяви Сергей Лавров в предварително записано обръщение към Конференцията по разоръжаването.

Прочети още...
14:11 | 01 март 2022
13:54 | 01 март 2022

Володимир Зеленски пред ЕП: Днес жертваме живота си заради свободата

Днес жертваме живота си заради свободата, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Европейския парламент. 

Държавният глава произнесе реч пред депутатите от 27-те. "Убеден съм, че ще победим", допълни той. "Ние сме силно мотивирани и се борим за оцеляването си. Това е най-великата мотивация за нашите съграждани", добави Зеленски.

Прочети още...
13:29 | 01 март 2022

Русия е използвала "бащата на бомбите" при нахлуването си в Украйна?

Русия е използвала термобарични бомби, известни още като вакуумни, по време на инвазията си в Украйна на 24 февруари. Това заяви украинският посланик във Вашингтон Оксана Маркарова. 

По думите ѝ става дума за изключително мощно оръжие с разрушителна сила, поради което употребата му е забранена от Женевската конвенция.

Прочети още...
12:52 | 01 март 2022

Британски вицепремиер: Ще бъде търсена сметка за военните престъпления срещу Украйна

Британският вицепремиер Доминик Рааб каза, че ще бъде потърсена сметка на тези, които стоят зад военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс.

„Това се превръща във все по-рискована злополучна авантюра за Путин, отколкото мисля, че той разбира“, заяви Рааб пред телевизия "Скай нюз". 

Прочети още...
12:21 | 01 март 2022

Беларуски военни влязоха в Украйна

Беларуски военни влязоха в Украйна, предаде УНИАН. Информацията бе потвърдена от регионалното управление на Териториалната отбрана „Север" Виталий Кирилов.

"Беларус започна война срещу нас. В Черниговска област са забелязани колони с военна техника с опознавателни знаци на въоръжените сили на Беларус", посочи медията. 

Прочети още...
11:54 | 01 март 2022

Русия: Украйна използва цивилни като жив щит

"Украйна използва цивилни хора като жив щит", каза руският военен министър Сергей Шойгу, предаде РИА Новости.

По думите  на ръководителя на силовото ведомство в Москва властите в Киев изкарват мирни жители и ги изпращат на предни позиции. "При това тези действия се извършват без капка срам", заяви той по време на заседание в министерството на отбраната.

Прочети още...
11:40 | 01 март 2022

Украинският президент ще говори пред ЕП

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори пред Европейския парламент (ЕП).

Днес председателят на ЕП Роберта Мецола заяви, че държавният глава на източноевропейската страна ще направи изявление пред законодателите на Европейския съюз.

 
Прочети още...
11:05 | 01 март 2022

Беларус повиши степента на готовност на ПВО. Лукашенко: За да не ударят Русия в гръб

Беларуският президент и върховен главнокомандващ Александър Лукашенко повиши степента на готовност на силите за противовъздушна отбрана (ПВО), предаде РИА Новости.

"Ние не трябва да допуснем Русия да бъде ударена в гръб", заяви лидерът по време на заседание на Съвета за национална сигурност в Минск.

Прочети още...
10:54 | 01 март 2022

Украйна ще получи 70 самолета във войната срещу Русия

Страните-партньори на Украйна ще предоставят на въоръжените ѝ сили 70 самолета.

Това съобщиха във Фейсбук украинските Сухопътни войски, предаде Укринформ.

Прочети още...
10:40 | 01 март 2022

Ердоган проведе телефонен разговор с единствения съюзник на Путин в Европа

Турският президент Реджеп Ердоган е разговарял по телефона рано днес с президента на Беларус Александър Лукашенко във връзка с войната между Украйна и Русия, предаде Анадолската агенция. 

Ердоган и Лукашенко са обсъдили състоялите се вчера в Беларус преговори между делегации на Украйна и Русия, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство. 

Прочети още...
10:24 | 01 март 2022

Ракета удари сградата на областната администрация в Харков

Руски удари засегнаха централната част на Харков. Ракета удари сградата на областната държавна администрация в града.

Това предизвиква огромна огнена експлозия, която издухва прозорците и близките автомобили, съобщава Би Би Си.

Прочети още...
10:20 | 01 март 2022

Руският военен конвой северно от Киев е с дължина 64 км

Сателитни кадри, заснети в понеделник, показват, че руският военен конвой северно от украинската столица Киев е дълъг около 64 километра, а не 27 километра, както бе съобщено по-рано, съобщи американската частна компания "Максар", предаде Ройтерс.

"Максар" съобщи също така, че на по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени допълнителни наземни сили и хеликоптери.

Прочети още...
10:09 | 01 март 2022

Руски медии: Как ще платим за нахлуването в Украйна?

Петчасовите преговори между Москва и Киев по повод въоръжения конфликт в Украйна не доведоха до пробив, но не приключиха и с провал.

Никоя от страните не разкри подробности за договореното, коментира вчерашния диалог руският в. "Известия".

Прочети още...
09:42 | 01 март 2022

Волноваха е като стрелбище, разстрелват населението му

Градът е като стрелбище, разстрелват населението. Хората се страхуват да се качат на колите си, защото дори да имат бели знамена, имаме чувството, че специално стрелят по колите с такива

Прочети още...
09:36 | 01 март 2022

Рамзан Кадиров: Нашите военни дадоха жертви в Украйна

"Има жертви сред чеченските бойци в Украйна", това каза лидерът на автономната република в Южна Русия Рамзан Кадиров, предаде РИА Новости.

Според него по време на бойните действия в Украйна са загинали двама бойци от специализирано военно подразделение към министерството на вътрешните работи в Москва.

 
Прочети още...
09:14 | 01 март 2022

Теодора Генчовска: Всички българи, които заявят желание за евакуация, ще бъдат изведени от Украйна

Всички българи, които заявят желание за евакуация, ще могат да бъдат изведени от Украйна и след като там вече няма български дипломати. Това ще бъде направено в сътрудничество с представителствата на нашите партньори, работим с държави от ЕС и НАТО.

Това обясни външният министър Теодора Генчовска в ефира на Нова телевизия.

Прочети още...
08:50 | 01 март 2022

Генералният ни консул в Одеса с информация за евакуираните българи от Украйна

Вчера тръгнахме да се евакуираме заедно с двата автобуса от Одеса. По най-бързия начин ни оставиха в Молдова. Минахме бързо границата, беше много тежко пътуване, нямахме никакви сили. Снощи стигнахме в Румъния. Тук всички хотели са пълни, няма свободни места.

Това заяви Светослав Иванов, генералният консул на България в Одеса, в студиото на БНТ.

Прочети още...
08:32 | 01 март 2022

Проучване на "Алфа" показва отношението на българите към Русия и Украйна на фона на войната

2 пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително отношение към руския президент Владимир Путин, спрямо преди започването на военните вействия в Украйна.

Това показва проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на БНТ.

Прочети още...
08:23 | 01 март 2022

Андрей Гюров: България няма да предоставя самолети на Украйна и няма да изпраща свои военни там

Правителството трябва да действа с обща позиция. Видяхме, че министърът на отбраната има друга позиция. Видяхме, че най-добрата стъпка е да преминем към неговата смяна.

Това заяви Андрей Гюров, председател на парламентарната група на ПП, в студиото на БНТ.

Прочети още...
08:13 | 01 март 2022

Българин, евакуирал се от Киев разказа за премеждията

Около 140 човека сме в трите автобуса. На украинската граница стояхме около 4,30 часа – имаше масирани проверки за паспорти, багаж, оръжия, през 5 км имаше постове. В единият от автобусите имаше украинец с двойно гражданство и го върнаха.

Това разказампред бТВ един от българите, които вчера успяха да се евакуират от Киев Андон Чемширов.

Прочети още...
07:53 | 01 март 2022

Шаламанов: Путин се готви за касапница в Европа

Тази среща е продиктувана от желание на Зеленски да се спре обстрелването на украинските градове. Това бяха основните искания на украинската делегация. От руска страна има ултимативни искания, които са в противоречие с международните договори и правилата, по които се води война.

Това заяви Велизар Шаламанов във видеовръзка за БНТ.

Прочети още...
07:35 | 01 март 2022

Затишие в Украйна! Очаква се атака в Харков

Поредна безсънна нощ под грохота на руските снаряди и ракети преживяват жителите на украинския град Харков.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски говори специално за ситуацията в града. По думите му там няма военни бази и Харков абсолютно преднамерено е удрян и то по цивилни цели.

Прочети още...
07:34 | 01 март 2022

Държавният департамент на САЩ разкритикува Лукашенко във връзка с инвазията на Украйна

Беларуският президент Александър Лукашенко позволи на руския президент Владимир Путин да се подиграе със суверенитета на Беларус, като му даде възможност да използва беларуската територия за отправна точка на атаката на руските сили срещу Украйна, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, предаде Ройтерс.

Прочети още...
07:17 | 01 март 2022

Китайското посолство евакуира свои граждани от Украйна

Китайското посолство в Украйна започва да евакуира своите граждани, съобщи АП.

От посолството съобщиха, че първата организирана група е напуснала вчера. Това са китайски студенти от Киев, които се отправят към Молдова, твърдят държавните медии в Пекин.

 
Прочети още...
06:41 | 01 март 2022

Европарламентът с извънредна пленарна сесия заради нахлуването на Русия в Украйна

Европейският парламент свиква извънредна пленарна сесия в Брюксел, посветена на агресията на Русия в Украйна.

Очаква се евродепутатите обсъдят и да гласуват проекторезолюция.

Прочети още...
06:19 | 01 март 2022

Преговорите между Киев и Москва - без конкретен резултат

Преговорите между Украйна и Русия не дадоха конкретен резултат, предаде NOVA.

Двете делегации са обсъдили вероятна втора среща, но точна дата не е уточнена.

46407 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар
Улав Шулц е улав,

2022.03.02 | 08:51

72
но Улавия от Новини.бг още повече. Всички коментари са негови, откаченякът е побеснял.
НАТО дава 70 авиона на фашагите

2022.03.02 | 08:56

74
Чехия даде 2 стари руски, Кики Петков "За нас не стигат, та ще давам", а Полша" Ибете си майката, тоя не член на НАТО
Братушките затвориха

2022.03.02 | 08:52

73
2 обръча от 5-те, размазват седесаро-фашистите. Херсон е руски, от Мариупол няма измъкване,
Lisa

2022.03.02 | 01:24

71
Красиви момичета ви очакват на - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

2022.03.01 | 19:19

53
Алоуууу, подлоги на Ringier, нали им свършваха патроните, снарядите и ракетите на руснаците, бе? Кво стана? Май не свършват, а?

2022.03.02 | 00:09

70
по -вероятно е водката да свърши, ракети да искаш
Баба Ванга

2022.03.01 | 20:49

57
При вoйнa има загуби от двете страни, a Русия я чака смърт, защото няма икономика, а напада други държави.

2022.03.02 | 00:07

69
на Русия не й трябва икономика , хората там са свикнали на глад и за това никой не може да ги победи
Баба Ванга

2022.03.01 | 20:54

58
Русия отдавна не е 140 милиона души, а вероятно около 100 милиона, от които половината китайци и мюсюлмани.

2022.03.02 | 00:06

68
смешник , това да не ти е джендърската германия
смърт за ПУТКИН

2022.03.01 | 22:44

67
КИТАИ асимилира. ПРОсиа
Kalojan

2022.03.01 | 22:23

66
Isti scenario kak Amerika i NATO raketiraha Srbija ...Njamaha milost...Vsicko unistoziha ...Oste nemoze se opravim,a bese 1999 god.
Иван

2022.03.01 | 22:12

64
Симо Хаюха -най великият снайперист!!! Избил е над 600 руснаци за100дни!!! Това е ГЕРОЙ!!! ДАНО И УКРАЙНА ИМА ТАКЪВ ГЕРОЙ!!!

2022.03.01 | 22:21

65
Е ми те в Украйна са си руснаци,та ако има такъв герой ще е руснак и ще избива руснаци,па може и Българин да е,че преди Киевска рус са биле Български земи.
най са ни арни блядските и ковидарските истории

2022.03.01 | 21:41

60
Как е гражданската война при киевския и московския бляд,я да видим,колко много войни се водят но само тази я гледаме денонощно по тАлАвизора,научаваме всяка дума на зеления и путя,знаем за всеки крушум и танк,мисирките бягат покрай танковете да снимат на бойната линия,така както и за ковида,умират хора от всякви болести и катастрофи,но за ковида знаем за всеки умрял,как,в колко часа,на колко години е,разкази на роднините,мисирки в космонавски костюми ги дебнат по отделенията как се мъчат,болести много ама само за бацила затворихме държави хора и бизнеси,войни много ама наи са ни мили и по душа блядските.

2022.03.01 | 22:11

63
В боя само със зелен сертификат ли влизат или как,щото той е много спасителен и си трябва,махнете ги те я без сертификат от бойното поле че ша изпозаразят войската.

2022.03.01 | 12:14

13
Забравихме как жужето организира касапницата в Чечения! Бяха избити 300 000 чеченци и 40 000 чеченски деца! Забравихме как жужето изби сирийски деца с химически бомби! Забравихме как жужето изби вече 26 000 украинци! Забравихме как жужето открадна Крим! Забравихме как жужето заграби част от Грузия! Забравихме как жужето заграби част от Молдова, където живеят много българи! Май много неща забравихме!

2022.03.01 | 22:10

62
Не сме забравили бе малоумник,даже се кефим на тези работи,не сме забравили бе ЖУЖЕ.
НАУЧИ СЕ

2022.03.01 | 18:33

47
ДА ПИШЕШ ПРАВИЛНО ИЛИ СИ ТЪП ИЛИ ЦИГАНИН ТА ПИШЕШ ЖУЖЕТО ПИШЕ СЕ ДЖУДЖЕТО

Добави коментар

Водещи новини