Ето какво отговори Русия на САЩ

  • 17 февруари 2022 17:30

  • 4727
  • 5
Ето какво отговори Русия на САЩ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руското външно министерство официално изпрати в четвъртък своя отговор на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност, въпреки противоречивите информации по-рано през деня от страна на външния министър Сергей Лавров и заместник-министъра на външните работи Александър Грушко, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14017

В документа министерството изразява нарастваща загриженост относно разширяването на НАТО в региона и повтаря, че не се планира "руска инвазия" в Украйна.

"Ако Украйна бъде приета в НАТО, ще има реална заплаха режимът в Киев да се опита "да си върне" Крим със сила, привличайки Съединените щати и техните съюзници, в съответствие с член 5-ти от Вашингтонския договор, в пряк въоръжен конфликт с Русия с всички произтичащи от това последици", се посочва в документа.

Джо Байдън: Заплахата от руска инвазия в Украйна е "много висока"

Русия очаква конкретни предложения от САЩ и НАТО относно липсата на по-нататъшно разширяване на алианс на изток, съобщава РИА.

Русия е казала на Съединените щати, че предварителните условия за деескалация на кризата в Украйна ще включват спиране на доставките на оръжие за Украйна, премахване на вече доставените оръжия и Киев да се съобрази с мирния процес от Минск, предаде агенция РИА.

Руското външно министерство направи изявлението, след като предаде отговора на Москва на предложенията за сигурност на Вашингтон.

Столтенберг: Русия може да се опитва да създаде претекст за инвазия в Украйна

Русия заяви, че също така настоява за изтегляне на всички сили на САЩ от Централна и Източна Европа.

След като руското външно министерство публикува отговора си на предложенията за сигурност на Съединените щати, имаше срив на официалният уебсайт на министерството. От министерството споделиха, че причините за срива на сайта са от техническо естество, предаде ТАСС.

Агенция ТАСС цитира министерството, че уебсайтът не работил в продължение на един час поради технически проблеми, без да бъдат предоставени конретни детайли за причината.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4727 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
баба гицка

2022.02.17 | 18:49

1
а путин е нападнал, а е направил Навални президент

2022.02.18 | 09:53

5
А СИ ГО НАЛАПАЛА С КИСИИТЕ
точно

2022.02.17 | 20:04

2
бабе
Петров

2022.02.17 | 22:23

4
Политическата класа на САЩ трябваше да възроди Студената война като абсолютна необходимост. Без Студената война Съединените щати са в смъртна опасност да рухнат от собствените си вътрешни провали като хипер-милитаризирана държава за национална сигурност. Това обяснява лудата медийна пропагандна кампания през последните седмици за разпалване на опасно напрежение в Европа с Русия.

2022.02.17 | 20:33

3
Няма да се разширявате, щото иначе как ще грабим. А може да се наложи да връщаме заграбеното (Крим). Освен това ще се махнете от Европа, а ние обещаваме повече да не правим така, ако ни слушат по-дребните. Честна пионерска.

Добави коментар

Водещи новини