Джо Байдън: Заплахата от руска инвазия в Украйна е "много висока"

  • 17 февруари 2022 16:55

  • 906
  • 6
Джо Байдън: Заплахата от руска инвазия в Украйна е "много висока"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че заплахата от руска инвазия в Украйна е "много висока", но врата за дипломатическо решение остава отворена, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Според него съществува "висок риск" от руска инвазия в Украйна през следващите няколко дни, след като Русия изгони заместник-ръководителя на мисията на САЩ Барт Горман.

Говорейки пред репортери, докато напуска Белия дом, Байдън каза, че "всички индикации, които имаме, е, че те са готови да влязат в Украйна", като добави, че той няма план да проведе разговор с руския президент Владимир Путин.

Запитан колко голяма е заплахата от руска инвазия в момента, Байдън каза: "Много е висока“.

Лавров: Днес Русия ще изпрати отговор на предложенията на САЩ за сигурност

Той също така каза, че Русия не е преместила силите си от украинската граница и Съединените щати имат основание да смятат, че Русия е участвала в операция под "фалшив флаг", която Москва ще използва, за да оправдае една инвазия.

Байдън обаче посочи, че дипломатическото решение остава възможно, поради което е помолил държавния секретар Антъни Блинкън да отиде на срещата на Съвета за сигурност на ООН, където по-късно днес да направи изявление.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
906 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петров

2022.02.18 | 06:43

6
Факторът „руска заплаха“ ще присъства в информационното поле, докато съществуването му носи повече печалба на производителите и потребителите на продукти и спътници на военно-промишления комплекс на САЩ, отколкото загуби. Подобно постоянство крие сериозни рискове – рано или късно една от многото страни, доброволно или неволно въвлечени в орбитата на информационната истерия, може да си изпусне нервите. Това ще доведе до непоправими последици за Европа, трудни за Русия и непредвидими за САЩ.
Майтапчи Йово

2022.02.17 | 23:22

5
Едва ли е по-висока от опасността да не си изкараш мандата до край, ама нейсе:)))!
Петров

2022.02.17 | 22:24

4
Политическата класа на САЩ трябваше да възроди Студената война като абсолютна необходимост. Без Студената война Съединените щати са в смъртна опасност да рухнат от собствените си вътрешни провали като хипер-милитаризирана държава за национална сигурност. Това обяснява лудата медийна пропагандна кампания през последните седмици за разпалване на опасно напрежение в Европа с Русия.
ne

2022.02.17 | 18:33

3
umrial prestapnik mnogo e iasno tce shte te e stah ot rusia tvoita pedalsska armia bokluk ia pobediha talibanite
оправиха

2022.02.17 | 17:40

2
оправиха расизма с неграта, сега украинците ще оправят. шибани милитаристи
ей дъртат

2022.02.17 | 17:17

1
ей дъртьо, вчера нали нападнаха бе. да ева у говедарите.

Добави коментар

Водещи новини