"Новая газета" изведе своя журналистка от Русия след заплахи от чеченския лидер Рамзан Кадиров

  • 04 февруари 2022 16:44

  • 6435
  • 3
"Новая газета" изведе своя журналистка от Русия след заплахи от чеченския лидер Рамзан Кадиров
© Getty (архив)

Руският вестник "Новая газета" съобщи, че е изпратил журналистката Елена Милашина извън страната в името на нейната безопасност, след като лидерът на Чечения Рамзан Кадиров я нарече миналата седмица "терористка", предаде Ройтерс.

Милашина е разследващ репортер. Занимава се с нарушенията на правата на човека в Чечения, населен предимно с мюсюлмани регион, управляван от подкрепяния от Кремъл Рамзан Кадиров. Той дойде на власт след две кървави войни, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

В публикация от 24 януари в акаунта на Кадиров в социална мрежа Милашина и правозащитникът Игор Каляпин са описани като терористи. Там също беше казано: "Винаги сме елиминирали терористите и техните съучастници, между тях няма разлика."

Дмитрий Муратов от "Новая газета" стана един от носителите на Нобеловата награда за мир през октомври миналата година и посвети наградата си на шестима сътрудници на вестника, които бяха убити заради работата им по разкриване на нарушения на правата на човека и корупция.

Журналисти са носители на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

Вестникът заяви, че решението за преместването на Милашина е било взето, след като тя е получила многобройни заплахи от "видни представители на Чеченската република".
Изданието допълва:" Всеки ден ви разказваме за това, което се случва в Русия и по света. Нашите журналисти не се страхуват да открият истината, за да ви я покажат.

В страна, в която властите постоянно искат да забранят нещо, включително да забранят да се казва истината, трябва да има издания, които продължават да правят истинска журналистика."

Милашина, чиято предшественичка Анна Политковская беше застреляна в близост до апартамента ѝ в Москва през 2006 г., коментира снощи решението да напусне Русия за известно време в интервю за телевизия "Дождь".

"Както главният ми редактор, така и моите доста високопоставени източници настояват за това и казват, че заплахата за личната ми безопасност е голяма. Така че ще ги послушам, въпреки че наистина не обичам да правя това, не обичам такива неща", каза тя.

Валери Зайцев
6435 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
usera

2022.02.05 | 19:00

3
по големи терористи и главорези от чеченците е нема!!! А тоя Кадиров предаде и сега изибива и народа си,, Ужас!

2022.02.05 | 18:59

2
по големи терористи и главорези от чеченците е нема!!! А тоя Кадиров предаде и сега изибива и народа си,, Ужас!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.02.05 | 11:24

1
Така е, напишеш ли нещо против бесния пудел на Путин ставаш мъртвец! Това е днешна русия ТОВА Е! Аз не искам нашите деца да живеят в такава ''държава'' :)

Добави коментар

Водещи новини