Посланикът на САЩ в Москва: Русия казва, че не иска война, но поставя оръжие на масата за преговори

  • 28 януари 2022 18:08

  • 1540
  • 5
Посланикът на САЩ в Москва: Русия казва, че не иска война, но поставя оръжие на масата за преговори
© Getty (архив)

Русия казва, че не желае война, но поставя оръжие на масата за преговори със САЩ, като струпва войски по границата си с Украйна, заяви днес американският посланик в Москва Джон Съливан, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6262

В онлайн брифинг от Москва Съливан описа струпването на десетки хиляди руски войници като нещо извънредно и изтъкна, че то не може да бъде обяснено като обикновено военно учение.

"Струпването на войски по границата с Украйна е еквивалентно на ситуация, в която вие и аз дискутираме или преговаряме и аз сложа оръжие на масата. Казвам, че идвам с мир, но това е заплаха", каза Съливан пред журналисти. "На това ставаме свидетели в момента", отбеляза високопоставеният американски дипломат.

"Надяваме се, че руското правителство казва истината и не планира инвазия на Украйна", заяви посланикът. "Фактите сочат, че понастоящем то има възможност да направи това", каза Съливан.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред руски медии по-рано днес, че Москва не иска война.

Лавров: Русия не иска война с Украйна

Съливан заяви, че сега Вашингтон очаква отговор от Русия на документите, предоставени на Москва от Съединените щати и НАТО, в които е очертан дипломатически път за излизане от кризата около Украйна. Той поясни, че тези документи съдържат предложения за гарантиране на по-голяма прозрачност на военните учения в Европа, както и по отношение на продажбите на оръжие на Украйна.

"Разгледахме възможността за реципрочна прозрачност на мерките с руското правителство, включително по отношение на настъпателните оръжейни системи в Украйна, както и мерки за засилване на доверието по отношение на военните учения и маневри в Европа", каза Съливан. По думите му сега всичко зависи от реакцията на руското правителство.

 

Валери Зайцев
1540 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.28 | 19:37

1
Говедото си е говедо! Колко бази и колко оръжие струпахте около Русия?? А Русия си ги държи у дому...
Откакто свят светува

2022.01.28 | 19:44

2
това е така и няма да се промени! Защо я спасихте от Хитлер? Сега нямаше да прави проблеми!

2022.01.29 | 09:47

5
ТЕ СПОНСОРИРАХА ХИТЛЕР КУУУУРВИЧКЕ

2022.01.28 | 19:45

3
И може би знаете, че съм много доверчив затова така внушаващо говорите.
пппп

2022.01.28 | 20:10

4
Хахахахахаха Най голямата теростична органиазация в света е USA,NATO ,IHO И всички отровни подобни злобли организаций Кой започва войни хавсякъде по света

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини