Кремъл: Русия още не е получила от САЩ отговор по повод исканите от нея гаранции за сигурност

  • 20 декември 2021 13:41

  • 579
  • 1
Кремъл: Русия още не е получила от САЩ отговор по повод исканите от нея гаранции за сигурност
© Getty Images/Guliver

Кремъл още не е получил от САЩ отговор на предложенията си във връзка с евентуални гаранции за сигурност. Това заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Още е рано за оценки. Чухме думи, но с позоваване на различни източници, че има готовност за обсъждане, и това сигурно е позитивен фактор. Но отговор по същество все още няма, затова е преждевременно да се дават оценки", каза говорителят на Кремъл.

На 17 декември външното министерство в Москва разпространи два руски проекта на документи, осигуряващи правни гаранции за сигурност от страна на САЩ и на НАТО.

По-рано Владимир Путин прикани Северноатлантическия съюз да започне конкретни преговори с цел на Русия да бъдат предоставени надеждни и трайни гаранции за сигурност. Той уточни, че Москва иска да получи именно правни, юридически гаранции, тъй като западните му колеги не са изпълнили поетите от тях устни ангажименти.

По думите на Песков, помощникът на Путин Юрий Ушаков е заявил пред Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент, че Москва е готова незабавно да започне преговори по предложените проектодокументи. По време на консултациите Русия ще бъде представлявана от зам.-шефа на външното министерство Сергей Рябков.

Русия разкри какви гаранции за сигурността иска от САЩ и НАТО

Константин Тодоров
579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.12.21 | 09:43

1
Санкции до дупка за агресора :)

Добави коментар

Водещи новини