Русия преустанови дейността на НПО, смятана за стълб на защитата на правата в страната

  • 28 декември 2021 14:09

  • 5802
  • 3
Русия преустанови дейността на НПО, смятана за стълб на защитата на правата в страната
© Getty (архив)

Руският Върховен съд взе решение за закриване на неправителствената организация (НПО) "Мемориал интернешънъл", която бе обявена в страната за чуждестранен агент, предадоха световните агенции.

Генералната прокуратура на Русия подаде във Върховния съд иск за ликвидацията на "Мемориал интернешънъл" с аргумента, че тя нарушавала руския закон за чуждестранните агенти.

Адвокатът на "Мемориал интернешънъл" Мария Ейсмонт заяви, че решението на Върховния съд е незаконно и политически мотивирано и ще бъде обжалвано както в Русия, така и в Европейския съд за правата на човека.

Русия блокира сайта на организация, следяща за политическите преследвания
НПО "Мемориал" е смятана за стълб в защитата на свободите в Русия. "Мемориал интернешънъл" пък е ключовата структура, която координира дейността на мрежата на неправителствената организация "Мемориал" в Русия.

Решението за закриване на "Мемориал" бе взето на третото съдебно заседание по случая, започнало тази сутрин. Няколко десетки привърженици на неправителствената организация се бяха събрали пред сградата на съда въпреки мразовитото време и забраната да се протестира. Наложи се намеса на полицията и трима души бяха задържани.

Паралелно с този случай руската прокуратура поиска и ликдивирането на Центъра за защита на човешките права "Мемориал", обвинен, че възхвалявал тероризма и екстремизма, както и че нарушава закона за чуждестранните агенти. По този отделен случай ще има съдебно заседание утре в московски съд.

"Мемориал" се радва на голям престиж в чужбина. Днешното съдебно решение я направи една от поредните жертви в дългия списък на неправителствените организации, на опозиционерите и на медии, станали обект на преследвания в последните месеци в Русия.

Неправителствената организация "Мемориал" бе създадена от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров и мисията ѝ беше да извади наяве истината за милионите жертви на престъпления в СССР, за да избегне всякакво връщане към тоталитаризма.

Отделно Центърът за защита на човешките права "Мемориал" е специализиран в разкриване на случаи на нарушения на човешките права, извършени от съвременната руска държава, отбелязва Франс прес,цитирана от БТА.

 

Валери Зайцев
5802 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.28 | 17:20

3
Закъсняла мярка ! Защо няма такава мярка за Эхо Москвы , за Дождь и за много други , нарушаващи законите на Русия и работещи против нейните интереси ???
Любен Виденов

2021.12.28 | 16:44

2
Беше стълб на русофобията в Русия!

2021.12.28 | 16:25

1
Стълб,ама чий!!??

Добави коментар

Водещи новини