Путин: Русия няма да разполага нови ракети в Азиатско-тихоокеанския регион

  • 27 октомври 2021 18:35

  • 402
  • 1
Путин: Русия няма да разполага нови ракети в Азиатско-тихоокеанския регион
© Getty Images/Guliver

Предложеният от Русия мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег остава в сила. Това обяви руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През на среща чрез видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Югоизточна Азия.

Путин предупреди, че след излизането на Русия и на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съществува реална опасност от появата на такива ракети в Азиатско-тихоокеанския региони от нова надпревара във въоръжаването.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Русия обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други части на света и призова за сериозен разговор по този въпрос с всички заинтересовани държави. Това руско предложение е в сила и става все по-актуално.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров укрепна западните държави, че пренебрегват предложението на президента Путин: "Нашите западни колеги се отказват от този мораториум и не искат да преговарят по дадения въпрос. Това е жалко".

Русия закрива постоянното си представителство в НАТО

Лавров подчерта, че Москва е категорично против заявеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разширяване на мисията на Алианса в Индийско-тихоокеанския регион, отбелязва БНР.

"Смятам, че това са много опасни игри. Ще направим всичко възможно да се противопоставим на подобни тенденции", заяви Лавров след преговори в Москва с южнокорейския си колега Чон И Йон.

Константин Тодоров
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ами да,

2021.10.27 | 18:42

1
имат си достатъчно...

Добави коментар

Водещи новини