Путин прие израелския премиер Бенет

  • 22 октомври 2021 14:53

  • 392
  • 0
Путин прие израелския премиер Бенет
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През прие днес израелския премиер Нафтали БенетНафтали БенетНафтали Бенет, роден на 25 март 1972 г. е израелски политик, служил като 13-и и настоящ. На първата си лична среща двамата изтъкнаха приятелските отношения между Русия и Израел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31989

При посрещането на Бенет в Сочи преди началото на разговорите Путин похвали руско-израелските отношения и ги определи като "уникални". "Нашият диалог, нашите отношения се опират на много дълбока връзка между нашите два народа", каза руският президент.

Бенет изтъкна приноса на живеещите в Израел един милион рускоезични хора, както и "дълбоката връзка между двете страни" и също така похвали Путин, че е сближил двете държави още повече през двайсетте години, в които е на власт.

"Мога да Ви кажа от името на гражданите на Израел, че ние Ви смятаме за истински приятел на еврейския народ", заяви израелският министър-председател.

Той похвали ролята на Съветския съюз за разгрома на нацизма през Втората световна война и разказа за нов музей в Израел в памет на еврейските войници, сражавали се в съюзническите армии - най-вече в Червената армия. Това изказване вероятно ще бъде оценено от Путин, който поставя сериозно ударение върху решителния принос на страната си за победата във войната, отбелязва Асошиейтед прес.

Руският президент поддържаше близки лични отношения с предшественика на Бенет Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, който многократно посети Русия.

Русия и Израел развиха тесни политически, икономически и културни връзки, помогнали им да се справят с проблемните въпроси в отношенията им като обстановката в Сирия, където Москва си сътрудничи с Техеран в укрепването на властта на президента Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и.

"Ще обсъдим и обстановката в Сирия, както и усилията за спиране на иранската военна ядрена програма", заяви Бенет в началото на разговорите с Путин.

Представители на сирийското правителство и опозицията се договориха да започнат работа по нова конституция

Русия и Израел са създали пряка телефонна линия между армиите си, за да координират въздушните си операции над Сирия и да избягват възможни сблъсъци. Израел често атакува свързани с Иран обекти в Сирия, а Русия оказва подкрепа на сирийското правителство, припомня агенцията.

Русия играе деликатна дипломатическа игра, като поддържа приятелски отношения както с Израел, така и с Иран. През 2018 г. Москва сключи споразумение с Техеран да държи бойците си далеч от Голанските възвишения, за да се отговори на израелското безпокойство от иранското присъствие в Сирия.

Русия е една от страните по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което се разпадна през 2018 г., след като тогавашният американски президент Доналд

Тръмп излезе от него. Сегашното правителство на САЩ обаче се опитва да съживи договора - стъпка, на която Израел се противопоставя.
 

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини