„Газпром“ предупреди Молдова, че ѝ спира доставките на газ, ако не плати дълга си

  • 23 октомври 2021 21:33

  • 1199
  • 0
„Газпром“ предупреди Молдова, че ѝ спира доставките на газ, ако не плати дълга си
© gettyimages

„Газпром“ обяви, че доставките на газ за Молдова могат да бъдат спрени, ако Кишинев не плати дълга си.

Според руската компания молдовското правителство е отговорно за кризата с недостига на газ и общият дълг на Молдова в момента възлиза на 709 милиона долара, съобщава БНР.

Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение заради енергийната криза

Молдова обяви извънредно положение заради недостига на природен газ вчера. Договорът, сключен през 2008 г. с „Газпром“ изтече през септември. Доставките продължават през този месец като временна мярка.

Тази седмица двама молдовски вицепремиери пътуваха до Москва за преговори с газовия гигант, но двете страни не успяват до момента да се договорят за условията за подновяване на спогодбата. Според лидера на молдовската делегация - вицепремиера на Молдова Андрей Спину, цените на „Газпром“ не са в интерес на гражданите, а източник на Ройтерс твърди, че Молдова е поискала намаляването им с 50 на сто, а „Газпром“ от своя страна е предложил намаление с 25 процента.

Газът към Молдова ще продължи да тече до края на октомври, пишат руски медии, но ще бъде удължен за ноември само ако Молдова плати за доставките през септември и октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини