Сергей Шойгу: НАТО не е готова за равноправен диалог с Москва

  • 23 октомври 2021 21:26

  • 1871
  • 4
Сергей Шойгу: НАТО не е готова за равноправен диалог с Москва
© gettyimages

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес НАТО, че последователно струпва войски близо до границите на Русия и не проявява желание за равноправен диалог с Москва по въпросите на европейската сигурност, съобщи БТА, цитирайки Интерфакс.

Коментарите на Шойгу са поредният знак за нарастващо напрежение между Русия и НАТО, след като министрите на отбраната на алианса приеха в четвъртък нов план за защита от всяка потенциална атака от страна на Русия на няколко фронта. Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер нарече плана "средство за възпиране", но Кремъл заяви вчера, че той показва, че Москва е била права да скъса връзките си с НАТО.

Европейският съвет завърши без ангажимент за конкретна помощ за кризата с тока

Тази седмица Русия затвори дипломатическото си представителство към НАТО и мисията на алианса в Москва, след като военният блок изгони осем руски дипломати, обвинени в шпионаж.

"На фона на призивите за военно сдържане на Русия НАТО последователно струпва войски до нашите граници. Как подобни действия вече са завършвали за Германия и Европа германската министърка би трябвало добре да знае. Сигурността в Европа може да бъде само обща, без накърняване на интересите на Русия. Но именно НАТО не е готова днес за равноправен диалог по този въпрос", каза Шойгу.

Той нарече катастрофа резултатите от плана на НАТО за "възпиране" в Афганистан.

"Нещо повече, реализирането на плана на НАТО за "възпиране" в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега се оправя целият свят", заяви министърът.

На 21 октомври министърката на отбраната на Германия в ефира на радио "Дойчландфунк" в отговор на въпрос дали НАТО мисли за сценарии за възпиране на Русия в района на Балтика и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрено оръжие, заяви, че НАТО трябва ясно да покаже на Русия, че алиансът е готов да използва и такива средства, за да може това да има възпиращ ефект и на никого да не му хрумва, да напада например Балтика или партньорите на НАТО около Черно море.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1871 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Bai hui

2021.10.24 | 08:14

4
Nato e got da razpori guza na bednite mishoci
01

2021.10.24 | 00:47

2
ватенките ще загубят, защото лъжат и са нагли
х

2021.10.24 | 08:11

3
тъпунгер
Гост

2021.10.23 | 22:01

1
И ще ядът х*я Нато.... когато стана готови за диалог

Добави коментар

Водещи новини