Москва ще бъде домакин днес на среща за Афганистан с участието на талибаните

  • 20 октомври 2021 10:03

  • 377
  • 0
Москва ще бъде домакин днес на среща за Афганистан с участието на талибаните
© Getty Images/Guliver

Москва ще бъде домакин днес на международна среща за Афганистан с участието на талибаните, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Русия, която се представя като гарант на стабилността в Централна Азия, ще използва форума, за да сигнализира на ислямисткото движение своето безпокойство от подема на джихадистките групировки, и ще подчертае опасността от хуманитарна криза в Афганистан.

Това ще е първата по рода си среща, откакто талибаните взеха властта в Афганистан преди малко повече от два месеца. В нея, според руското министерство на външните работи, ще участват десетина държави, сред които Китай, Пакистан и Иран.

Срещата свидетелства за включването на талибаните в дипломатическото уравнение за Афганистан, след участието им в срещи в Катар със западни представители и в Турция миналата седмица, отбелязва още АФП.

Делегацията на новите афганистански управници ще бъде водена от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, участвал в преговорите за изтеглянето на американските въоръжени сили от страната.

Срещата в Москва ще затвърди статута на талибаните начело на Афганистан, каза говорителят на движението Забиула Муджахид.

Според руското министерство на външните работи обаче основните теми на форума ще бъдат "политико-военната ситуация в Афганистан" и формирането на по-представително правителство в тази страна.

Русия засега не обмисля да признае официално талибаните

Срещата е "опит да разберем какво се случва", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин и други представители на руските власти изразиха безпокойство дали талибаните са способни да стабилизират Афганистан и да попречат на джихадистки групировки с трансгранични амбиции да установят трайно присъствие в тази страна, която граничи с бивши съветски републики в Централна Азия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини