Петима души загинаха при изкачване на връх Елбрус

  • 24 септември 2021 15:57

  • 3280
  • 0
Петима души загинаха при изкачване на връх Елбрус
© Pixabay

Петима души загинаха при изкачване на най-високият връх в Европа - Елбрус, съобщава РИА Новости, цитирано от Дарик.

Инцидентът се случва в четвъртък, когато 19 катерачи стигат височина над 5,4 хиляди метра.

Двама топ алпинисти загинаха на Монблан

Жертвите са 39-годишен мъж и четири жени между 32 и 40 години. Загиналите са от руските градове Толиати, Санкт Петербург, Тюмен, Якутск и Екатеринбург.

Преди ден от височина 5,4 хиляди метра, 19 души поискаха помощ заради влошаване на метеорологичните условия. Петима загибиха живота си, останалите 14 души бяха спасени.

Компанията, организирала изкачването, заяви, че четирима професионални водачи са придружавали катерачите. По време на изкачването един от катерачите се почувствал зле и тръгнал назад с един от водачите. Жената по-късно е починала "в ръцете му", казва той.

Останалата част от групата продължила към върха, но "безпрецедентна буря"  ги застигнала по пътя им надолу. Един от алпинистите счупил крак, което допълнително забавило групата. Двама катерачи са замръзнали до смърт, а други двама са загубили съзнание и са починали след като са били свалени, съобщиха от компанията. Водачите и някои от участниците са хоспитализирани с измръзване.

Независимо, че изкачването не се счита за технически трудно, десетки алпинисти умират всяка година по време на опитите си да стигнат Елбрус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини