Обстрелваха колата на близък сътрудник на Зеленски, президентът обеща силен отговор

  • 22 септември 2021 17:01

  • 986
  • 0
Обстрелваха колата на близък сътрудник на Зеленски, президентът обеща силен отговор
© gettyimages

Колата на близък сътрудник на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога е била подложена на обстрел днес, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Около 10 ч. местно време край село Лесники в района на Киев е бил открит огън по автомобила, в който е бил първият помощник на президента Серхий Шефир. Ранен е бил шофьорът. Самият Шефир е невредим.

Украинският президент: Война с Русия е възможна

10 куршума са поразили автомобила. Заради инцидента е започнала спецоперация и се издирват лицата, открили огън по колата, поясни украинското министерство на вътрешните работи.

"Нападението срещу мен е целяло да сплаши ръководството на Украйна", коментира Серхий Шефир, първият помощник на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

"Покушението е било извършено с цел сплашване на висшия ешелон на властта", заяви Шефир на съвместен брифинг с вътрешния министър Денис Монастирски. "Мисля, че това няма да уплаши президента", добави той.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога обеща "силен отговор" след опита за убийство на негов съветник, нападение, което смята за насочено срещу усилията за реформиране на Украйна.

"Отговорът ще е силен", заяви Зеленски във видеоклип, записан в Ню Йорк, където той участва в Общото събрание на ООН. Той подчертава, че не знае кой е поръчал изстрелите срещу първия му съветник Серхий Шефир. Зеленски казва, че стрелбата по колата на негов приятел, като "поздрав" към него, е проява на слабост, но отговорът ще е силен.

Украинският президент призова за по-тесни връзки между страната му и ЕС и НАТО

Той обещава да продължи борбата си срещу престъпността и срещу влиятелните финансови групировки и уверява, че станалото няма да повлияе на силата на неговия екип.

Според украинския президент нападението може да е било организирано от вътрешни или външни сили.

Лидерът на политическата партия на Зеленски "Слуга на народа" Олександър Корниенко, каза, че участието на Русия в нападението също не трябва да бъде изключвано.

"Руска следа не трябва да бъде напълно изключвана. Знаем умението им да организират терористични атаки в различни държави, каза Корниенко пред журналисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предположенията за руско участие са много далече от истината.

"Те нямат нищо общо с действителността", посочи Песков.

Говорителят каза още, че опитите покушението срещу Шефир да бъде свързано с руска следа могат да бъдат обяснени с "прекалено екзалтирано емоционално състояние".

Полицията в Украйна разследва три версии за покушението срещу Серхий Шефир.

Началникът на полицията Ихор Клименко заяви на брифинг, че днешното нападение с автоматично оръжие срещу колата на Шефир може да е свързано с неговата работа, може да е целяло оказване на натиск над украинските лидери, а може и да е било опит за дестабилизиране на Украйна. В последния случай не се изключва участието на спецслужби на друга държава, каза той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини