Украинският парламент назначи нов министър на отбраната

  • 04 ноември 2021 16:30

  • 251
  • 0
Украинският парламент назначи нов министър на отбраната
© Getty images (архив)

Украинският парламент назначи днес нов министър на отбраната, който обеща да укрепи армията и да развие сътрудничеството с НАТО, докато източната част на страната е обхваната от война с проруски сепаратисти, предаде АФП, цитирана от БТА.

Олексий Резников ще има за цел да укрепи отбранителния капацитет на нашата армия, заяви пред депутатите президентът Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, малко преди гласуването за утвърждаване на назначението му, одобрено от 273 парламентаристи, при изискуем минимум от 226.

Известен бивш адвокат, 55-годишният Резников беше от април 2020 г. вицепремиер с ресор "реинтеграция" на териториите под сепаратистки контрол.

Той наследява на поста 66-годишния Андрий Таран, който беше начело на ведомството от април 2020 г. и беше критикуван за недостатъчни реформи в армията. Неговата оставка, която официално е по здравословни причини, беше приета вчера от депутатите.

Украинският министър на отбраната е освободен от поста му при преструктуриране на правителството

"Силната армия е един от най-мощните дипломатически аргументи в мирния процес", заяви пред депутатите Резников, който от две години участва в мирните преговори с Москва и сепаратистите с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Украинските въоръжени сили трябва да укрепят съвместимостта си с държавите от НАТО", каза още Резников, като подчерта необходимостта от запълване на "пропуските" в развитието на противовъздушната и противоракетната отбрана, авиацията и флота.

"Цената на една ескалация трябва да бъде неприемлива за врага", заяви също новият министър, визирайки конфликта в източната част на страната и обеща също да подобри материалното състояние на военните. Трябва да направим армията най-добрият работодател", каза Резников.

Върховната рада назначи също Юлия Свириденко за първи вицепремиер и министър на икономиката на Украйна. Досега 36-годишната Свириденко е била зам.-ръководител на президентската администрация, а преди това - първи зам.-министър на икономиката, търговията и селското стопанство. През 2018 г. е била губернатор на Черниговска област.

Ирина Верешчук беше назначена от Върховната рада за вицепремиер и министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии. Тя наследи на поста Олексий Резников.

Министър по въпросите на стратегическите индустрии стана Павло Рябикин.

 

Валери Зайцев
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини