Медия от САЩ: Владимир Путин се надява да затегне хватката си

  • 20 септември 2021 09:07

  • 967
  • 1
Медия от САЩ: Владимир Путин се надява да затегне хватката си
© Getty images (архив)

Пропутинската партия печели мнозинство на изборите за Държавна дума (долната камара на руския парламент) въпреки намаляващата подкрепа, извежда в заглавие британският вестник "Гардиън".


Изданието отбелязва, че "Единна Русия" ще запази доминиращата си роля в парламента след тридневните избори и масираните репресии срещу критиците си, но посочва, че е загубила около една пета от подкрепата си.

Вестникът допълва, че неокончателните резултати сочат категорична победа на управляващата партия с около 48 на сто, но на тези избори тя се е представила по- зле в сравнение с предходните през 2016 г., когато събра малко над 54 процента от гласовете. "Гардиън" посочва, че отливът в подкрепата се дължи на влошаващия се жизнен стандарт и изнесените от критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) твърдения за корупция, а допълнителни щети изглежда е нанесла и кампанията за тактическо гласуване, организирана от екипа на Навални.

Екзитполове сочат мнозинство за пропутинската "Единна Русия" на спорни избори, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва, че прогнозните резултати показват добро представяне на комунистите, които са втора политическа сила, но според вестника все още не е ясен ефектът върху изборите от нередностите в избирателния процес.

Партия "Единна Русия" е на път да запази парламентарното си мнозинство

Вестникът коментира, че управляващата партия няма основания да е спокойна от резултата си, имайки предвид намалялата подкрепа, и отбелязва, че в интернет са били разпространени кадри с изборни измами.

Що се отнася до влизащите в парламента партии, "Индипендънт" пише, че всички те под една или друга форма са контролирани от Кремъл, но допуска, че е възможно да има изненади от вота в мажоритарните райони, които определят половината места в Думата.

Руските избори показват намаляваща подкрепа за партията на Путин, е заглавието на "Ню Йорк таймс". Изборите в Русия не са нито свободни, нито честни, очаква се "Единна Русия" да запази с лекота господстващата си позиция в парламента, дори да загуби известен брой места, пише вестникът.

"Ню Йорк таймс" коментира, че през последните години ролята на парламента в Русия е била сведена основно до "гумен печат" за инициативите на Кремъл и фасада на демократична легитимност на управлението на Путин.

Управляващата партия води на изборите в Русия, а Путин се надява да затегне хватката си, посочва "Уолстрийт джърнъл". Изданието коментира, че управляващата в Русия партия изглежда ще запази парламентарното си мнозинство и това ще бетонира контрола на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 върху основните лостове на властта в Русия. Вестникът отбелязва, че Путин иска да успокои съюзниците си, че позициите му са непоклатими на фона на антагонизма в отношенията със Запада.

Управляващата партия се готви да спечели руските избори след репресиите срещу Навални, пише "Файненшъл таймс". Подкрепящата Путин "Единна Русия" е напът да запази супермнозинството си в Думата въпреки почти рекордно ниската избирателна активност, подчертава изданието.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
967 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГЕОРГИЕВ

2022.01.28 | 06:19

1
Я КАЖЕТЕ ЗАЩО СЪЗДАДАХТЕ САЩ И УБИХТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПРЕЗИДЕНТИ?

Добави коментар

Водещи новини