Непопулярната партия на Путин върви към безславна победа

  • 16 септември 2021 14:49

  • 966
  • 8
Непопулярната партия на Путин върви към безславна победа
© Getty Images/Guliver

Минувачите на московски булевард със засадени от двете страни дървета не обръщат никакво внимание на представителите на управляващата партия "Единна Русия", агитиращи без ентусиазъм преди парламентарните избори, които ще бъдат произведени от 17 до 19 септември, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Основана през 2001 г., за да подкрепи Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, поел властта малко по-рано, "Единна Русия" има сега рейтинг под 30 процента - много далеч от популярността на своя вдъхновител.

Всичко обаче подсказва, че партията ще спечели голяма победа на изборите тази седмица.

Целта на изборите е да бъде постигнато "парламентарно мнозинство от малцинство от избирателите", обобщава политоложката Екатерина Шулман. За да бъде изпълнена тази задача, "опозиционният електорат не трябва да отиде" до урните.

Нищо не беше оставено на случайността. Опозицията срещу Кремъл не беше допусната до участие в изборите, след като движението на изпратения в затвора опозиционер

Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) беше забранено за "екстремизъм", както и всичките му интернет сайтове.

"Тези избори са измислица. Наглостта и безскрупулността, показани от властите, за да си уредят сметките с опозицията, са шокиращи", изразява недоволство пред АФП Антон Косицин - 26-годишен избирател от Москва.

Реалността обаче си остава и Кремъл е наясно с това: "Всичко непопулярно (в страната) е асоциирано с "Единна Русия", отбелязва независимият анализатор Валери Соловей.

Корупция и бюрократи

Сред темите, притесняващи руснаците и засягащи пряко партията на Кремъл, са корупцията на елитите и спадът на реалните доходи на населението, който се влоши с коронавирусната пандемия.

Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), "черната овца" на Кремъл, спечели аудиторията си, като засегна тези теми и неравенството в живота. Така например той нарече "Единна Русия", не без известен успех, "партията на мошениците и крадците".

Шулман отбелязва също, че формацията на Кремъл е възприемана преди всичко като сборище "на бюрократите и чиновниците".

Изправен пред тези подводни камъни, Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През пусна в избирателната надпревара своите най-популярни министри - на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи.

За да се подмлади, партията набира нови личности от асоциации, телевизията и спорта.

Руският президент, например, нареди на доктор Денис Проценко да се кандидатира за депутат, след първоначалния му отказ.

Този лекар, имащ репутацията на почтен човек, беше лицето на борбата срещу COVID-19, а сега трябва да символизира обещанието за модернизация на една здравна система, подкопана от орязването на бюджета през последните двайсет години.

Друга маневра на Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През беше обявяването, по-малко от месец преди изборите, на финансова помощ от 10 000 рубли (приблизително 116 евро) за пенсионерите.

Путин призова руснаците да гласуват на предстоящите избори

По-малкото зло

Тази ключова група от електората наброява около 42 милиона души. Впрочем непопулярна пенсионна реформа допринася от 2018 г. за подкопаване на популярността на "Единна Русия".

Според Татяна Становая, от центъра за анализи Р. Политик, тези плащания са ефективна мярка, още повече че много руснаци, особено по-възрастните, смятат управляващата партия "за по-малкото зло".

"Има липса на избор (на изборите), свързана с голям страх от дестабилизиране на страната", казва тя.

Една все още голяма част от населението се опасява от завръщане към хаоса, последвал разпадането на СССР преди 30 години, и смята Путин и неговите хора като преграда.

"Ние си спомняме 90-те години на миналия век, а младите, които са протестно настроени, не са ги преживели. . . те нямат база за сравнение", отбелязва Нина Янова, московска пенсионерка на 67 години.

Най-накрая, властите са заподозрени, че подготвят и измами, където се налага, предвид ограниченото присъствие на независими наблюдатели, било то местни или международни.

"Форматът на тези избори създава благоприятна почва за фалшификации", обобщава Становая. 

Константин Тодоров
966 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Олег

2021.09.17 | 22:27

8
Според руски депутат следва даване на привилегии на приближените от партията и по строги мерки в трудовото законодателство.Без стачки и протести Той го нарече дворянство и крепостни

2021.09.17 | 09:00

7
ХАХАХАХАХАХА КРЪВ ПИКАЕТЕ КУУУРВЕНСКИ РУСОФОБЧЕТА

2021.09.16 | 20:06

6
Радев спечели само заради мегаидиота Борисов ! Той сложи Цачева за кандидат президент и сега пак се натиска да управлява ? Осран до ушите ! Баси наглеца !

2021.09.16 | 19:51

5
В САЩ са " най - честните " избори ! Тръмп печели , но Байдън е президент , защото цели гробища с покойниците гласували по пощата за него !
Седесарски

2021.09.16 | 18:37

4
дрън-дрън-че пляс
Водач На МПС

2021.09.16 | 16:23

1
В Русия никога не е имало и нама скоро да има избори.Там никой никого не избира.Това е империя с император начело.
Анонимен

2021.09.16 | 18:23

3
И Радев се стреми към същото!
Анонимен

2021.09.16 | 18:23

2
И Радев се стреми към същото!

Добави коментар

Водещи новини