Русия настоява за засилване на сътрудничеството в рамките на ОДКС за Афганистан

  • 28 август 2021 20:41

  • 1273
  • 4
Русия настоява за засилване на сътрудничеството в рамките на ОДКС за Афганистан
© gettyimages

Русия ще си сътрудничи по-тясно със своите съюзници от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), в момент, когато изтеглянето на американските сили от Афганистан, поражда рискове за сигурността в региона, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от БТА.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан е създало главоболия за Москва, която разглежда Централна Азия като част от южния си отбранителен фланг и се опасява от разпространяване на радикалния ислям. Шойгу каза, че Русия е е активизирала диалога в рамките на ОДКС - създаден под нейна военен алианс, състоящ се от шест държави.

Руска медия: ИД удари и по САЩ, и по талибаните

"В тесен контакт сме със страните членки на ОДКС за Афганистан. . . Затова нашето взаимодействие в рамките на ОДКС трябва да бъде засилено", заяви руският министър на отбраната.

Шойгу каза още, че рискът от проникване на афганистански екстремисти в съседните на Афганистан държави е нараснал след мълниеносното завземане от талибаните на властта в страната този месец на фона на изтеглянето на силите на САЩ. Наркотрафикът остава още един въпрос, предизвикващ опасения, отбеляза той.

Шойгу добави, че започналата програма за превъоръжаване на армиите на Казахстан, Киргизстан и Таджикистан ще продължи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1273 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
РУСКО РОБСТВО

2021.08.30 | 19:19

4
ПУТЬОВАТА МУТРАФОНОВА СЛЕД ПРЕВРАТА,КОЙТО СДЕЛА В ПРЕЗРЯНАТА ЗАДУНАЙКА СЪС СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ЛАНСИРА САМО ГНУСНИ И НАГЛИ ГЮВЕНДИЙ В СЛУЖБА НА КРЕМЪЛСКИТЕ КАНИБАЛИ...РУСКИЯТ КЕНЕФ И НЕОБЯТНИТЕ МУ КОЛОНИИ НЕ БИХА СЪЩЕСТВУВАЛИ БЕЗ ВИДИОТЕН ПОЖИЗНЕН ВОЖД. РУСКАТА СГАН Е ТУМОР НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.РУСКИЯТ КЕНЕФ И КОЛОНИИТЕ КОИТО Е ЗАГРАБИЛ НЕ БИХА СЪЩЕСТВУВАЛИ БЕЗ СМАХНАТ ПОЖИЗНЕН ВОЖД.ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКИ КРЕМЪЛСКИ ИДИОТИЗЪМ РАЗПОЛОЖЕН НА ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ Е ТУМОР НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.МУТРАФОНОВА ПОВТОРИ ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКИЯТ ИДИОТИЗЪМ НА КРЕМЪЛ И ТУРИ СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ НА ВЛАСТ. ГЮБРЕТО СЕ ИЗЖИВЯВА НА СВИНСКА КРЕМЪЛСКА ПОЛИТИЧКА...ТАШАЦИ НА РОЯЦИ!!!...
Сорос

2021.08.29 | 00:31

1
Пунитич, лягай да спиш джудже недъгаво

2021.08.29 | 12:54

3
ЯЖ МИ НЕДЪГАВИЯ ХУУУУЙ
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.29 | 07:23

2
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

Добави коментар

Водещи новини