Руска медия: ИД удари и по САЩ, и по талибаните

  • 27 август 2021 09:03

  • 1658
  • 0
Руска медия: ИД удари и по САЩ, и по талибаните
© Getty images (архив)

Вчерашните експлозии край летището в Кабул са планирана терористична атака, която удря и по талибаните, и по американците, пише от мястото на събитията кореспондент на в. "Комсомолская правда", цитиран от БТА.

"С тази диверсия групировката "Ислямска държава" (ИД), поела отговорността, се представя като сила, противодействаща на талибаните, и поставя под съмнение способността им да гарантират сигурността в столицата на Афганистан" посочва той. Печатът цитира съобщения за 103 жертви от атентатите, включително 13 военни на САЩ, и за 1338 ранени.

"Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в бездруго е остро критикуван заради неорганизираното изтегляне на войските, приличащо на бягство, и заради предизвикания хаос сред афганистанците, сътрудничили на американците. Гибелта на американски военни може да стане сериозен удар срещу стопанина на Белия дом, комуто мнозина предричат вече импийчмънт", добавя репортерът на "Комсомолская правда".

"Атентатите с безсмислените нови жертви - вече след края на войната, увеличиха епичния мащаб на провала с организацията на изтеглянето от Афганистан. В Щатите ще се надигне сега мощна политическа буря. Републиканците ще поискат да си отмъстят на демократите за всички нападки срещу техния президент, докато Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския беше в Белия дом, и да превърнат Афганистан в пречка за преизбирането на Байдън", пише в "Росийская газета" политологът Фьодор Лукянов.

"Американците пускат на летището в Кабул само граждани на САЩ, на страните от НАТО и хора със зелени карти. След експлозиите ситуацията се изостри още повече", коментира РОСБАЛТ евакуацията от Афганистан. "Американците отхвърлят всяка отговорност за афганистанците, които им бяха повярвали, и просто ги оставят на произвола на хора с пещерни възгледи", заявява агенцията.

"Експлозиите на летището променят много силно ситуацията с Афганистан. Евакуацията от Кабул става опасна не само за заминаващите, които може да бъдат застреляни случайно от охраната или стъпкани от тълпите, но и за организаторите", пише "Експерт". "Нещо повече, ако летището в Кабул стане небезопасно, ще се наруши транзитът по най-важната артерия, свързваща страната с външния свят. През столицата идва хуманитарната помощ, с която дълги години оцеляват милиони афганистанци", напомня списанието.

"Зад експлозиите наистина може би стоят афганистанските структури на "Ислямска държава" - те искат международната общност да обърне гръб на талибаните. Тогава в страната ще настане хаос и терористичните мрежи ще могат да превземат някакви територии или пък ще предложат сътрудничество на властите в Кабул", разсъждава пред "Известия" аналитикът Иван Сафранчук.

Талибаните осъдиха двойния бомбен атентат край летището в Кабул

"Според изявление на талибаните някои от експлозиите в Кабул, проехтели след атентатите, са били организирани от американски военни. Радикалите твърдят, че американците спешно унищожават въоръжения и техника, които няма да бъдат прехвърлени от Афганистан в САЩ", пише "Московский комсомолец".

"Новите власти в Афганистан ще трябва да докажат с дела, че са пълноправни стопани на държавата", се казва в цитирани от агенция РЕГНУМ коментари в руските социални мрежи.

"Талибани, вземете мерки, ако искате да ви приеме цивилизованият свят. Докажете не на думи, а с дела, че народът ви е важен за вас. Сигурността на хората трябва да е на първо място за едно истинско държавно ръководство", изтъква един интернет потребител. "Поемането на властта от талибаните "е само началото. Тепърва започва историята на един нов етап от гражданската война в Афганистан", заключава друг.

"Терористите от ИД са американски марионетки", твърди трети. "Два-три терористични атентата с ръцете на ИД - и доблестните американци пак ще вкарат войски" в Афганистан, прогнозира той.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини