Джо Байдън прие Светлана Тихановска

  • 28 юли 2021 21:25

  • 1342
  • 2
 Джо Байдън прие Светлана Тихановска
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в прие днес в Белия дом беларуската опозиционни лидерка Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тихановска е във Вашингтон от 10 дни.

"САЩ застават на страната на беларуския народ в неговия стремеж към демокрация и универсални човешки права", заяви Байдън в туит по повод на срещата.Опозиционерката, която твърди, че е спечелила президентските избори в Беларус миналата година, благодари на Байдън за "могъщия знак на солидарност с милионите храбри жители на Беларус, които се борят мирно за своята свобода". "Светът е на наша страна", допълни тя също в Туитър.

Високопоставен американски представител пък заяви, че срещата на Байдън с Тихановска е била чест за американския президент и възможност той да изрази лично подкрепата си за беларуския народ пред Тихановска.

Опозиционната лидерка пристигна във Вашингтон на 18 юли. Тя вече имаше среща с американския държавен секретар Антъни Блинкън, на когото предаде списък с държавни беларуски компании, срещу които САЩ трябва, според нея, да приемат санкции или да засилят вече съществуващите санкции.

Антъни Блинкън се срещна с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска

Днес Тихановска каза, че е поискала от Байдън неговата помощ за това Беларус за премине към демокрация чрез ненасилствени методи. Байдън пък й е казал, че в света продължава борбата между автокрация и демокрация.

На кръгла маса, организирана от Асоциацията на кореспондентите в Държавния департамент, Тихановска пък каза, че беларусите сами могат да отведат страната си към демократична промяна, но се надяват на активно, а не само символично американско участи

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1342 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2021.07.29 | 05:46

2
Да си заврат американската демокрация в задника

2021.07.29 | 05:36

1
Добре, че за разлика от Рашата, САЩ не се месят в работите на чужди държави.

Добави коментар

Водещи новини