Русия предяви обвинения срещу Украйна пред ЕСПЧ

  • 22 юли 2021 19:55

  • 1044
  • 3
Русия предяви обвинения срещу Украйна пред ЕСПЧ
© Getty (архив)

Русия обяви днес, че е предявила няколко обвинения срещу Украйна пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предаде АФП.

Става дума за иск срещу Украйна в съответствие с член 33 от Европейската конвенция за правата на човека, съобщи руската прокуратура.

Москва обвинява прозападната власт в Киев, че носи отговорност за смъртта на цивилни през 2014 г. по време на въстанието на Майдана и по време на войната срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, която отне живота на над 13 хиляди души.

Войник от армията на Киев бе убит в Източна Украйна

Освен това Москва обвинява Украйна, че носи отговорност за бомбардировки, при които са били убити и ранени руски граждани в Южна Русия.

Москва държи Киев отговорен и за свалянето през юли 2014 г. на полет МН17 на малайзийските авиолинии над територия на Украйна, трагедия, при която загинаха 298 души. Международни разследвания стигнаха до заключението, че този самолет е бил унищожен от ракета БУК, изстреляна от територията на Русия. Бяха изложени твърдения, че ракетата е била изстреляна от сепаратистите, които са смятали, че свалят украински военен самолет.

Според Русия Украйна носи отговорност, защото не е затворила въздушното си пространство в региона, докато в него се води война.

Руската прокуратура обвинява Киев и в дискриминационни мерки по отношение на рускоговорящите жители на Украйна и за прекъсване на водоснабдяването на Крим, украински полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

Украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че Русия ще загуби делото и изтъкна, че твърденията на Русия са основани на измислици.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1044 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Благо

2021.07.22 | 20:49

1
Крадецът вика "Дръжте крадеца!".
az

2021.07.24 | 10:40

3
Че нали бяха много велики! Какво стана?! Май не са толкова велики, колкото се мислят.
Вики Нуланд

2021.07.22 | 21:05

2
Да, така е, викаме "дръжте крадеца" още от 2013-та.

Добави коментар

Водещи новини