Предложиха приватизация на горите в Русия

  • 21 юли 2021 14:16

  • 328
  • 0
Предложиха приватизация на горите в Русия
© Pixabay

Руските инвеститори трябва да получат възможност да приватизират 2-3% от горските площи на страната, за да могат да се занимават с интензивно горско стопанство. Това заяви пред вестник РБК Константин Лашкевич, главен изпълнителен директор на най-големия дърводобивен холдинг в Далечния изток RFP Group.

Според него в Далечния изток горите с висококачествен дървен материал продължават да изчезват и ще отнеме от 80 до 120 години, за да се изчака естественото им възстановяване. В тази връзка той предложи, по примера на Нова Зеландия, да се определят горски площи, където, като се вземе предвид плодородието и подбора на видовия състав, би било възможно да се постигне увеличение на търговския дървен материал. Това обаче ще бъде възможно, ако на инвеститорите бъде позволено да приватизират горите, добави той.

Горски пояси в Добруджа съхнат

„Няма да се занимавам с това, защото ще убие моята оперативна икономика,а инвестиционен модел не може да бъде изграден без права върху земя или поне върху насаждения. Необходима е инвестиция от около пет хиляди долара на хектар, докато гората започне да расте сама“, казва Лашкевич, цитиран от Фокус.

Според ръководителя на RFP Group за тази цел е необходимо да се идентифицират климатичните зони с най-добри условия, които ще заемат 2-3% от цялата горска територия на Русия.

„Да се даде възможност да се приватизират такива земи, да се застрахова евтино дървесината, да се ипотекира в банка, да се увеличи стойността й чрез растеж и да се привлекат пари от местни и чуждестранни фондове“, препоръча Лашкевич.

Той допълни, че холдингът RFP Group е изоставил плановете си за изграждане на целулозно-хартиена фабрика в Амурск в Хабаровския край, като обясни, че дори заводът да бъде снабден със суровини, неговата IRR (вътрешна норма на възвръщаемост – бел. р.) ще е близо до нула. Инвестициите в този проект се изчисляват на поне един милиард долара.

Лашкевич поясни, че през 2018 г. са се водили преговори за изграждане на завод с китайската компания China Paper, според които RFP Group е трябвало да доставя около 400-600 хиляди кубически метра дървесина годишно. „Но се оказа, че вече нямаме такива гори и 70% от дървесната основа е лиственица, а целулозно-хартиената фабрика се опитва да не я използва. Ние предложихме нашия нискокачествен дървен материал, но на китайците не им хареса“, обясни експертът.

В заключение той отбеляза, че е много по-лесно да се изграждат проекти за производство на пелети, които са по-евтини по отношение на инвестициите с рентабилност от 12-17%, отколкото да се изгради „гигант“, който рискува да стане нерентабилен. RFP Group е най-голямата група за дърводобив в Далечния изток на Русия. 58% от акциите ѝ са собственост на Роман Абрамович и Александър Абрамов.

Мая Йорданова
328 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини