Днес се отбелязва празникът на опазената гора

  • 24 септември 2021 10:32

  • 416
  • 1
Днес се отбелязва празникът на опазената гора
© Pixabay

Днес се отбелязва Петъкът на FSC - празник на опазената гора, съобщиха от WWF България. Всяка година - от 2008 г. досега, редица държави по света честват последния петък на септември като Петъкът на FSC.

Идеята е да се насочи общественото внимание към огромното значение на устойчиво стопанисваните гори в социален, екологичен и икономически план, като тези три принципа са в постоянен баланс, посочват в прессъобщение от организацията.

Обезлесяването е резултат от разчистване на пространство за селско стопанство, изпълнение на инфраструктурни проекти, преексплоатация и неустойчив добив на дървен материал, търсене на хартия, целулоза и дърво, отбелязват от WWF. Спирането на този процес изисква комбинация от граждански действия и политики, включително пазарни механизми, допълват от организацията.

Устойчивото стопанисване на горите по системата за горска сертификация FSC позволява да се опазят екологичните функции и биоразнообразието в горите, да се регулират обществените отношения между работодатели, служители, местни общности и други заинтересовани страни, както и да се влияе върху пазара на дървесина, посочват от WWF България.

Борислава Борисова
416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стефан

2021.09.24 | 14:14

1
Значи жената на лесовъда Тома Белев, който съсипа Природен парк "Витоша" - шефката на българската WWF празнува!

Добави коментар

Водещи новини