Кремъл предупреди руснаците да не излизат на масови протести в подкрепа на Навални

  • 19 април 2021 15:04

  • 536
  • 5
Кремъл предупреди руснаците да не излизат на масови протести в подкрепа на Навални
© Getty Images (архив)

Руското министерство на вътрешните работи призова населението да не участва в планирани за тази седмица протести в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, чието здраве сериозно се влоши по време на негова гладна стачка в затвора, предаде Ройтерс.

,,Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични събирания, особено опити да се предизвикват сблъсъци с представители на правоохранителните органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената сигурност и незабавно пресечени'', посочи министерството.

Кремъл определи като провокационни призивите за национални протести в подкрепа на Навални и заяви, че не ги приема. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, обяви пред репортери чрез видеоконферентна връзка, че неразрешени митинги в подкрепа на Навални ще бъдат разглеждани от властите като незаконни.

От обкръжението на руския опозиционер обявиха намерения да проведат в сряда протести, за които се надяват да бъдат най-големите в съвременната история на страната. САЩ предупредиха Русия, че ще плати цена, ако Навални почине в затвора.

Борел: ЕС ще държи Русия отговорна за здравето на Навални

Песков каза, че не разполага с никакви сведения за здравословното състояние на критика на Кремъл.

Президентът Владимир Путин не може да предприеме никакви действия, за да следи здравето на руските затворници, отбеляза той.

44-годишният Навални започна да отказва да приема храна на 31 март в знак на протест срещу, по неговите думи, отказа на затворническите власти да му предоставят адекватни медицински грижи за остра болка в крака и гърба. По-рано днес управата на наказателната колония, където изтърпява присъдата си Навални, обяви, че той ще бъде прехвърлен в затворническа болница.

Прехвърлят Алексей Навални в болнично отделение за затворници

Кремъл каза, че ще продължи да отговаря съразмерно на всякакви по-нататъшни санкции, след като нови американски наказателни мерки от миналата седмица срещу суверенния дълг на Русия и вкарване на руски компании в черен списък я накараха да отвърне.

Принципът на реципрочността е абсолютна константа. Тези (ответни) решения ще продължат да бъдат вземани, ако подобна практика продължи, закани се Песков.

Вчера съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан посочи, че Вашингтон е казал на Москва, че "ще има последствия", ако Навални, който миналата година за малко не умря, след като според западни експерти е бил отровен с нервнопаралитично вещество от типа на "Новичок", почине в затвора.

Novini.bg
536 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Вагинир

2021.04.23 | 21:47

5
ДАЛИ НЯМА РОСТАЦИ ТАМ,РОСТАЦИТЕ МИСЛЯТ,ЧЕ ЩО ХВЪРЧИ ВСЕ СЕ ЯДЕ -РОСТАЦИТЕ ЯДАТ ВСИЧКО...ИЗКЛЬОПАХА КРИМ СЕГА ТОЧАТ ЛИГИ ЗА УКРАЙНА,УТРЕ ЗА ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА...ПОЖИЗНЕНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ИМ Я ОБЕЩАЛ,ПЪК ПОСЛЕ...ОСТАНАЛИТЕ ГАЛАКТИКИ...АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО,ЗАЯВИ ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ ПУТЬОВИ СИЛИ СА ЛИКВИДИРАЛИ 83 ТЕРОРИСТИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ"ЯХААБИБИЯ АМАНЪМА АХАН БЕГ" И 338 ОТ БОЛНИЦА"АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ ОТ РОСТАЦИТЕ,ОТ БОЛЕСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПАЗИМ" ПОЖИЗНЕНИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ Е НАГРАДИЛ КОЛЯЧИТЕ ОТ ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С МЕДАЛ ОТ КРАТУНА.ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...

2021.04.19 | 20:07

4
ще ги избият!

2021.04.19 | 19:00

3
Демокрация по Путински - само одобрените протести са протести. Неодобрените са тероризъм!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.04.19 | 18:06

2
Всичко в рускенефа е диктатура и репресии, точка!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.04.19 | 18:06

1
И после нямало в рускенефа диктатура! хахаха

Добави коментар

Водещи новини