Привърженици на болния Алексей Навални готвят мащабни демонстрации в негова подкрепа

  • 18 април 2021 17:26

  • 634
  • 4
Привърженици на болния Алексей Навални готвят мащабни демонстрации в негова подкрепа
© Getty Images/Guliver (архив)

Привърженици на гладуващия в затвора Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) обявиха днес, че са насрочили за 21 април демонстрации в негова подкрепа, които по думите им ще бъдат най-големите в новата история на Русия, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

Целта е да се привлече вниманието към влошеното здравословно състояние на затворника, който от 31 март отказва да приема храна в знак на протест, че не му разрешават адекватно лечение срещу остри болки в гърба и кръста. Ръководителят на щаба на Навални Леонид Волков каза, че демонстрациите ще се състоят толкова скоро, защото животът на затворника е под непосредствена заплаха.

От лекарския съюз вчера съобщиха, че според лабораторните изследвания скоро Навални ще изпадне в бъбречна недостатъчност, което може да доведа до арест на сърцето. "Пациентът може да почине във всеки момент" констатира лекарят Ярослав Ашихмин.

Демонстрациите в сряда са свикани на места със символно значение - Манежния площад в Москва в близост до Кремъл и огромния Дворцов площад в Санкт Петербург. Засега няма коментар от полицията или правителството, но вероятно реакцията им ще бъде твърда. По време на протестите през януари с настояване Навални да бъде освободен бяха задържани над 10 хиляди души.

Лекари: Навални може да умре всеки момент

Дъщерята на Навални Даша, която е студентка в Станфордския университе, се обърна в "Туитър" към руските власти: "Позволете на лекар да прогледа моя татко. 

Novini.bg
634 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
1

2021.04.18 | 23:39

4
DOLEN NAROD SA RUSNATCITE I TOVAE RUSKA SVOLACH.

2021.04.18 | 21:34

3
заповедта за убийството е издадена отдавна и никой не може да го спаси
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.04.18 | 20:40

2
Няма как да са мащабни защото в рускенефа редовия алкаш е пиян а умният човек е дифицит.
Най-великия КИМ

2021.04.18 | 17:51

1
Мащабни нема как да са, защото трябват много долари, а кучешкия запад не дава така лесно пари. Ние работим толкова дълго на тия извратени капиталисти за жълти стотинки.

Добави коментар

Водещи новини