Осъдиха привърженици на Алексей Навални

08 април 2021 13:06

Осъдиха привърженици на Алексей Навални
© Getty (архив)
259 2

Привърженици на руския опозиционер Алексей Навални получиха кратки присъди - административен арест, за събиране пред наказателната колония, където е затворен, с искане да получат информация за здравословното му състояние, предаде АФП.

Според адвокатката си Олга Михайлова основният критик на Кремъл страда от две дискови хернии, треска и кашлица. От 31 март той е в гладна стачка и състоянието му се влошава. Изгубил е чувствителност в ръцете и краката, има и болки в гърба.

Адвокат на Навални: Клиентът ми има двойна херния

Критикът на Кремъл обвинява затворническата администрация, че не допуска до него лекаря, когото е избрал, и му отказва достъп до подходящи за болестта му лекарства, а същевременно го "изтезава" с лишаване от сън. За около седмица, откакто стачкува, е отслабнал с няколко килограма.

Във вторник пред входа на мястото за изтърпяване на наказанията, разположено на 100 километра от Москва, се събраха неколцина души, предимно от лекарски синдикат, близък до опозицията, и поискаха информация за здравословното състояние на опозиционера.

Арестувани от полицията, без да успеят да влязат, най-малко четирима от тях бяха осъдени в сряда на административно лишаване от свобода в размер на 8 до 9 дни, информира правозащитната организация "Агора", която им бе осигурила адвокати. Това са активистите от синдиката "Лекарски алианс" Александър Генералов, Валерия Меркулова, Ксения Пахомова и Артьом Борискин.

Във вторник край колонията бе арестувана и Анастасия Василиева, личният лекар на Навални, но по-късно бе освободена, както се случи и с журналист от Си Ен Ен.

Интерфакс съобщи за девет арестувани тогава край колонията и по-късно освободени, включително руски журналисти.

Междувременно руското правосъдие облекчи наказанията на Олег Навални, брат на Алексей, и на Любов Собол, съратничка на опозиционера, осъдени за нарушения на санитарните норми, свързани с пандемията, което според опозицията е само претекст. Домашният арест за тях бе сменен с изискване да спазват вечерен час, но забраната да използват средства за комуникация остава в сила.

Симпатизантите и близките на Алексей Навални настояват опозиционерът да бъде преместен в болница. Тревогата им се подсилва от факта, че миналата година Навални едва оцеля след отравяне, което го изпрати в кома. След лечение в Германия той се върна в Русия и бе осъден на две години и половина затвор във връзка с дело за измама отпреди години, което окачестви като политическо

259 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:03

117990
­­B­­­и­­­ж­т­­e­­ ­­м­­o­­я­т­­a­ ­­­т­­­и­й­н­ ­­п­y­­т­к­­­a­ ­­­-­> ­B­­­G­­1­7­­­.­­C­­L­U­­­B­
Karena18

2021.04.10 | 03:52

86530
­­В­­и­­­ж­­т­­е­­­ ­м­о­­­я­­­т­­­а­­­ ­т­и­­­й­­н­­­ ­­­п­у­­­т­к­­­а­­­ ­­-­ ­­­W­­­W­W­­­.­B­G­1­­7­­­.­­­C­­­L­­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини