Русия: НАТО води "двойна игра" с нас, но няма как "да седи на два стола едновременно"

  • 25 март 2021 09:29

  • 839
  • 2
Русия: НАТО води "двойна игра" с нас, но няма как "да седи на два стола едновременно"
© Pixabay

НАТО констатира, че е невъзможно скоро да подобри отношенията си с Русия и в обозримо бъдеще те ще си останат трудни. Това пише в. "Комерсант" в коментар за срещата на външните министри на страните от алианса вчера в Брюксел, посветена на "заплахите от страна на Руската федерация".

Москва бе разкритикувана по всички направления - обвиниха я и в "дестабилизиране на ситуацията" в други страни, и в "жестоко потискане на политическото инакомислие" на собствена територия. Участниците в срещата впрочем не се отказват и от диалог с Русия, отбелязва изданието, цитирано от БТА. 

Pусия в плановете на НАТО

Руското външно министерство не остави без внимание изявленията, прозвучали от Брюксел, добавя "Комерсант". "Заловете се с проблемите във вашите страни членки. Те изискват незабавна намеса: ваксинацията, кризата, правата на човека в страните от НАТО. Щом решите, веднага ще започнем да проучваме вашия опит. Но само успешния", цитира всекидневникът говорителката на ведомството Мария Захарова.

Срещата мина под лозунга "Русия е заплаха", констатира "Известия".

При днешните нагласи в НАТО няма шансове да се нормализират отношенията на Москва с алианса. Пактът е избрал Русия не само за опонент и враг, а за инструмент, чрез който да запази единството в редиците си и да осигури нарастващо финансиране за своите програми. Това е главната линия на САЩ и най-близките им съюзници, а останалите страни от ЕС са принудени да се подчинят, коментира зам.-председателят на руския сенат Константин Косачов.

Независимо от агресивната риторика участниците в блока не отхвърлят възможността за диалог с Москва, включително чрез Съвета Русия-НАТО, посочва вестникът, но нарича това "двойна игра". Докато страните от алианса градят недоброжелателна политика и прехвърлят върху Русия отговорността за собствените си кризи, срещи в Съвета няма да са целесъобразни, заявява Дмитрий Новиков от външнополитическата комисия в Държавната дума.

Столтенберг: В България наблюдаваме модела на поведението на Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера в Брюксел, че на агресивна Русия трябва да бъде даден отпор. Той съзира "агресия" в "разширяването на военното могъщество" на Москва в пространството от Арктика до Кавказ и нарастването на "ракетната заплаха", пише "Утро".

Проявата събра не само министри от страните в НАТО, но и представители на партньорски държави и обединения, по-специално на ЕС, Финландия и Швеция. Ръководителят на алианса се възползва от това и призова за отпор на Москва с обединените усилия на всички партньори на Северноатлантическия блок, уточнява онлайн изданието.

"Московский комсомолец" цитира думи на Столтенберг, че Русия "засилва репресивните мерки на своя територия и агресивното си поведение извън пределите й". "Активизираме сътрудничеството с нашите партньори като Грузия и Украйна. Според мен това изпраща ясен сигнал до всеки потенциален противник на НАТО", заявил генералният секретар на пакта и поискал "значително да се увеличи" финансирането на алианса.

НАТО определи като перверзия действията на Русия срещу Навални

Столтенберг предложи НАТО да стане площадка за дискусии по разногласията между страните членки във връзка с проекта за газопровод "Северен поток-2", обръща внимание печатът в Русия.

За длъжностните лица от НАТО е служебно задължение да се опасяват от Русия и от "руската агресия". И щом Русия не проявява агресия във военната сфера, те ще търсят някаква "скрита агресия", "хибридна агресия" или друга "агресия", изразена по други някакви начини. В контекста на тази натовска визия се възприемат и енергийните проекти на Русия, цитира РИА Новости коментар за руското радио "Спутник" на Станислав Бишок, изпълнителен директор на международната организация за изборен мониторинг CIS-EMO.

НАТО трябва да избере един от двата стола - или да води диалог с Русия, или да я възпира. Това заяви Константин Гаврилов, който ръководи руската делегация на преговорите за военна сигурност и контрол над въоръженията във Виена, информират РИА Новости и "Лента".

По думите на Гаврилов Северноатлантическият съюз не ще може да седи на двата стола едновременно. Руският дипломат изтъква, че е невъзможно да се укрепва доверието във военната сфера, щом НАТО "продължава дейността си и засилва своето присъствие близо до границите на Русия".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
839 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Cheryla21

2021.04.10 | 03:54

2
­­­В­­­и­­ж­­­т­е­ ­­м­­­о­­­я­­т­а­­ ­­­т­и­­­й­н­ ­­п­у­­т­к­­а­ ­­-­ ­W­­­W­W­.­­­B­G­1­7­.­­­C­L­­U­B­
РекламаНаПроизводителя

2021.03.25 | 19:11

1
Там,където краварин(ФАЩ) насе ре,с нищо не може да се изпере,даже и с нашия "Ариел".

Добави коментар

Водещи новини