Pусия в плановете на НАТО

  • 18 февруари 2021 09:05

  • 173
  • 2
Pусия в плановете на НАТО
© Getty (архив)

Министрите на отбраната на страните от НАТО провеждат решаващ мозъчна атака преди утвърждаването на нова стратегическа концепция за развитие на алианса, пише руският в. "Комерсант" в коментар за започналия вчера видеоконферентна среща.

Предвидено е пактът да одобри концепцията на среща на върха през март. След основните теми на сегашната среща е моделът за възпиране на Русия. Очаква се в новата стратегия тя за първи път след края на Студената война да бъде наречена не партньор, а "главна военна заплаха", посочва "Комерсант".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг спомена в речта си "агресивните действия на Москва" и "анексията на Крим". Като цяло по думите му Русия и Китай са страни, които подкопават международния ред и не споделят ценностите, обединяващи всички държави от НАТО.

В срещата участва за първи път и новият министър на отбраната на САЩ Лойд Остин. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, определяща дневния ред на алианса, настройва съюзниците за продължително противопоставяне с Москва - но същевременно отправя сигнали, че е готова за избирателно взаимодействие с Русия в сферите от взаимен интерес, изтъква "Комерсант".

"САЩ и ЕС възприемат идването на власт на президента Байдън като шанс да вдъхнат нов живот в трансатлантическите отношения. За тях е най-лесно да демонстрират сплотеност за сметка на Русия, тъй като руско-американските отношения вече са разрушени, а руско-европейските - на ръба на скъсването, коментира политологът Василий Кашин.

В най-близко време алиансът ще остане основният съперник на Русия, а сътрудничеството вече е невъзможно. Затова реална задача може да стане подновяването на професионалния диалог в рамките на буксуващия Съвет Русия-НАТО. Това би могло поне да постави съперничеството в известни рамки, предпазващи от пълномащабна конфронтация, разсъждава експертът Андрей Кортунов.

Според политолога Александър Перенджиев, говорил пред руския сайт "Икономиката днес", Вашингтон се надява да направи ЕС зависим от НАТО, но водещите страни от общността "събират смелост и започват да демонстрират нежелание да изострят ситуацията, да засилват враждебността си към Русия". "Вашингтон наистина се страхува Европа да не му избяга, да не мине на страната на Русия", казва той.

НАТО обмисля промени в обхвата и финансирането на своята дейност

"Вместо да съдейства за намаляване на напрежението, Йенс Столтенберг не спира да предлага нови идеи за военно противопоставяне срещу Русия", цитира в. "Московский комсомолец" реакция на руския сенатор Владимир Джабаров. "Дестабилизиращата политика" на Русия е сред основните заплахи за НАТО наред със засилването на Китай, тероризма, COVID-19 и климатичните промени, заявил на вчерашния форум шефът на Пентагона Лойд Остин според в. "Известия".

Според интервю на Столтенберг за испанския в. "Мундо" алиансът е готов и за сблъсък, и за взаимодействие с Русия. Всичко зависело от Москва. Но той пак предлага диалог "от позицията на силата" и руският сенатор Андрей Климов дори му сложи диагноза - "объркано съзнание", пише в. "Свободная преса".

Независимо от войнствената риторика Западът си дава сметка, че без Русия е невъзможно да напредне в редица сфери - например в ограничаването на стратегическите нападателни въоръжения, казва пред всекидневника анализаторът Владимир Щол, напомняйки, че Джо Байдън "все пак" дал нареждане да бъде продължен договорът Нов СТАРТ.

"Ще посоча също уреждането на иранския и на севернокорейския ядрен проблем. Тук на практика няма как нито да се надцени, нито да се подцени ролята на Русия", добавя той. "Военната конкуренция ще продължи. За нас в този аспект най-важното е да не се въвлечем в разорителна надпревара", подчертава Щол.

Неотдавна НАТО съобщи, че е подготвен флот от разузнавателни дронове, който да наблюдава границите на Русия. Миналата седмица бяха оповестени задачите на американските бомбардировачи край руските граници и Москва обвини САЩ, че дестабилизира крайграничната обстановка. Междувременно Украйна предложи на НАТО да използва въздушното пространство над Крим, припомня "Взгляд".

Друго онлайн издание - "ФАН", цитира военния експерт Франц Клинцевич, заявил пред журналисти, че НАТО "без притеснение" концентрира войски по границите на Русия и Москва внимателно следи ситуацията, помнейки концепцията на блока за светкавичен глобален удар. Колегата му Алексей Леонков обаче допълнил, че според всички досегашни модели, имитиращи атака на НАТО срещу Русия, при подобно нападение пактът неминуемо ще понесе загуби в размер на 85 процента от силите си.

Руските хиперзвукови оръжейни технологии дават стопроцентова възможност да се заобиколи отбраната на САЩ и НАТО. Заедно с ядрения потенциал на Москва те гарантират на Русия военно превъзходство над Запада. Защото при ответен удар на Москва с толкова мощни оръжия историята на Стария свят може да приключи, заявил Леонков.

Плановете на НАТО да активизира дейността си по "източния фланг" се използват от Москва за вътрешна пропаганда, констатира наблюдател на агенция РОСБАЛТ.

Кремъл само се радва, че сериозно ядосва Запада. Властта доказва на вътрешната си руска аудитория, че Западът е страшен враг, че не може да му се вярва. Че той иска да унищожи Русия. Парадоксално обаче в същото време Западът в лицето на САЩ се договаря с Москва да бъде продължен договорът Нов СТАРТ, с което спасява света от потенциална ядрена война, отбелязва авторът на коментара.

Последвайте канала на

173 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pama20

2021.04.10 | 03:58

2
­В­­и­­­ж­­­т­е­ ­м­о­­­я­­­т­а­­ ­т­­­и­­­й­н­­­ ­п­­у­­т­­­к­а­­­ ­-­­­ ­­­W­W­­W­.­­B­­G­­1­­7­­­.­C­­­L­­­U­­B­­
antikapitalist

2021.02.19 | 08:53

1
Pak v Rusia e spasenieto

Добави коментар

Водещи новини