Германец е обвинен в шпионаж в полза на Русия

  • 25 февруари 2021 13:16

  • 357
  • 1
Германец е обвинен в шпионаж в полза на Русия
© Pixabay

Германец е обвинен в шпионаж във връзка с предполагаемо предаване на руското военно разузнаване на сведения за имоти, използвани от парламента на Германия, съобщиха прокурори, цитирани от Асошиейтед прес. Заподозреният, известен само като Йенс Ф., е работил за компания, която многократно е била наемана от долната камара на парламента, Бундестага, за да проверява преносими електрически уреди, заяви федералната прокуратура.

Вследствие на това той е имал достъп до PDF файлове с етажните планове на имотите, за които става дума. Бундестагът се помещава в сградата на Райхстага в Германия, една от забележителностите на Берлин, но използва и още няколко сгради.

Според прокурори в даден момент преди началото на септември 2017 г. заподозреният "решил по собствена инициатива" да предаде сведения за имотите на руското разузнаване. Те заявиха, че той е пращал PDF файловете на служител на руското посолство в Берлин, който е бил офицер от руската служба за военно разузнаване ГРУ.

Обвиненията са повдигнати в берлински съд на 12 февруари. Сега съдът трябва да реши дали ще има процес.

През последните години отношенията между Германия и Русия се повлияни от проблеми, чийто списък расте.

Швеция обвини 47-годишен мъж ва шпионаж в полза на Русия

През октомври Европейският съюз наложи санкции на две руски официални лица и на част от ГРУ заради кибератака срещу германския парламент през 2015 г.

В допълнение към това в Берлин се води дело срещу руснак, обвинен, че през 2019 г. по заповед на Москва е убил грузинец посред бял ден в центъра на германската столица.

Миналогодишното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който беше превозен със самолет за лечение в Германия и беше арестуван веднага щом се върна в Русия, прибави нов пласт напрежение.

Novini.bg
357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Rhondaa16

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­­и­ж­­­т­е­ ­­м­о­я­­­т­а­ ­т­­и­й­н­ ­­­п­у­т­к­а­­­ ­­-­­­ ­W­W­W­­.­B­­G­­­1­­­7­­.­­C­­­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини