Руските власти се подготвят за нови масови протести в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални

31 януари 2021 06:25

Руските власти се подготвят за нови масови протести в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални
© Gettyimages
484 1

Руските власти се подготвят за нови масови протести в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални, след като хиляди бяха арестувани при демонстрациите преди седмица. Полицията отправи строго предупреждение срещу участието в протестите, планирани за днес, предаде Асошиейтед прес.

Днешната демонстрация в Москва е предвидена на площад Лубянка, където е централата на Федералната служба за сигурност. Полицията съобщи, че "заради призивите за провеждане на незаконна акция" на 31 януари от 8.00 ч сутринта до второ нареждане ще затвори за пешеходци централните улици на Москва и седем станции на метрото. Освен това в неделя се въвеждат редица ограничения за магазините в центъра на Москва, съобщи представител на кметството.

Домашен арест до 23 март за брата на Навални и още четирима негови водещи сподвижници

По думите на Алексей Немерюк, ръководител на столичния департамент за търговия и услуги, ще бъдат затворени магазините, включително прочутият ГУМ, кафенетата, ресторантите и заведенията за обществено хранене. Забранява се продажбата на алкохол и други напитки в стъклени бутилки от 9,00 до 23,00 ч. На улиците в района на Лубянка вече се наблюдават засилени мерки за сигурност. Около някои административни сгради са поставени заграждения.

Полицията "настоятелно моли гражданите да не участват в неразрешени акции и предупреждава за отговорност, включително углавна", предаде ТАСС.

Сътрудници на Следствения комитет са задържали активиста на московския щаб на Навални Николай Ляскин като заподозрян по дело за нарушаване на противоепидемичните мерки по време на неразрешената акция в Москва на 23 януари, съобщи неговият адвокат Сергей Телнов. Преди това в рамките на разследването за нарушаване на санитарните норми бяха задържани и впоследствие поставени под домашен арест координаторът на щаба Олег Степанов, братът на Навални - Олег, Мария Альохина от група Pussy Riot, ръководителката на профсъюза "Алианс на лекарите" Анастасия Василиева, както и Любов Собол от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Заподозряна по същото дело е и прессекретарят на Навални Кира Ярмиш.

Novini.bg
484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.31 | 09:45

1
Какво ще го защитават този продажник компютаризирал един дворец!Нека направи истински филм за двореца на Петър първи!

Добави коментар

Водещи новини