Почина ученият Виктор Кудрявцев

30 април 2021 11:06

Почина ученият Виктор Кудрявцев
© gettyimages
2025 3

Почина ученият Виктор Кудрявцев, който беше обвинен от руските власти в държавна измяна и остана в ареста повече от година, съобщи Би Би Си.

Той работеше в Централния институт по машиностроене към "Роскосмос".

Арестуваха руски учен за държавна измяна

За смъртта на 77-годишия учен съобщи адвокатът му Иван Павлов. По думите му, здравето на учения е било отслабено, включително заради ареста. "Година и два месеца в "Лефортово" (името на затвора, където е държан Кудрявцев - б.р.) по абсурдно обвинение, абсолютно сринаха здравето му", написал адвокатат.

Кудрявцев беше задържан през юли 2018 г., след обиски в кабинетите на института ЦНИИмаш, където работеше. Беше обискиран и офисът на директора на изследователско-аналитичния център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон. След като съдът постанови задържане под стража за Кудрявцев, той беше изпратен в московския затвор "Лефтерово", където беше най-възрастният арестант - тогава ученият беше на 75 години.

През септември 2019 г. руската Федерална служба за сигурност (правоприемник на КГБ) прие да промени мярката за неотклонение с оглед на здравето на Кудрявцев и той беше поставен под домашен арест, припомня News.bg.

Виктор Кудрявцев е кандидат на физическите науки, научен сътрудник в Централния научно-изследователски института по машиностроене (ЦНИИмаш), основната научна организация на "Роскосмос". През мината година по обвинение в измяна беше задържан и друг служител на "Роскосмос" - Иван Сафронов, съветник на шефа на организацията.

Novini.bg
2025 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:56

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.04.30 | 11:34

1
БАН ТРЯБВА ДА ИЗГОНИ ВСИЧКИ ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ ЗА ДА НЕ ВЪРШАТ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА В ПОЛЗА НА РУСИЯ.

2021.04.30 | 11:43

2
БАН са ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ, няма как да се самоизгонят, правителството трябва да ги махне.

Добави коментар

Водещи новини