Лавров не смята, че въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е бил решен без участието на САЩ

  • 19 ноември 2020 16:16

  • 814
  • 0
Лавров не смята, че въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е бил решен без участието на САЩ
© Getty Images/Guliver

Въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше решен с участието както на САЩ, така и на Франция, а позицията им като съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бе отчетена при взимането на решението, заяви днес руският министър на външните работи Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, цитиран от ТАСС.

"Не смятам, че (въпросът) е бил решен без участието на САЩ, защото, разбира се, позицията на трите (страни) съпредседатели (на Минската група на ОССЕ) - Русия, САЩ и Франция, която през последния месец преди споразумението от 9 ноември неведнъж бе представяна на ниво президенти, министри и специални представители на страните съпредседатели, е позиция, подкрепяща незабавното прекратяване на кръвопролитията и изработване на механизъм за контрол на прекратяването на огъня, която все пак политически и психологически въздействаше върху ситуацията", каза Лавров в интервю за телевизия Ар Ти.

Руският външен министър подчерта, че САЩ и Франция имат влияние върху държавите от региона. "Затова тези призиви, които макар и да нямаха материален израз в онзи период, изиграха важна политическа роля за създаване на условия за това в крайна сметка да проработи съгласуваното благодарение на титаничните усилия лично на (руския президент Владимир) Путин споразумение. И то работи", отбеляза той.

Руските миротворчески сили пристигнаха в столицата на Нагорни Карабах

Ръководството на Европейския съюз смята, че е необходимо да бъдат възобновени политическите преговори за статута на Нагорни Карабах в рамките на Минската група на ОССЕ, се казва в разпространено днес изявление на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Прекратяването на бойните действия е само първата крачка към решаването на дългогодишния Нагорнокарабахски конфликт. ЕС смята, че е необходимо да се възобновят усилията за договорено чрез преговори, всеобхватно и устойчиво уреждане на конфликта, включително за статута на Нагорни Карабах", се посочва в изявлението.

"ЕС отново потвърждава своята пълна подкрепа за международния формат на Минската група на ОССЕ. (Той) е готов да окаже практическо съдействие за постигането на трайно и всеобхватно уреждане на конфликта, включително, където е възможно, чрез подкрепа на мерките за стабилизиране, следконфликтно възстановяване и укрепване на доверието", каза Борел.

Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах

Европейският съюз призова също така за пълно и най-бързо извеждане на чуждестранните бойци от региона. "ЕС настойчиво призовава всички регионални субекти да се въздържат от всякакви действия или реторика, които може да поставят под заплаха прекратяването на огъня", добави шефът на европейската дипломация, имайки предвид изявлението на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на на срещата на върха на ЕС в началото на октомври за факти, свидетелстващи за прехвърляне от Турция на сирийски бойци в Нагорни Карабах. Борел заяви още, че "ЕС ще следи внимателно изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня, особено в частта му, свързана с механизма за наблюдение", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини