ЕП отличи опоненти на Александър Лукашенко

Опоненти на беларуският президент Александър Лукашенко са лауреатите на тазгодишната награда на Европейския парламент (ЕП) "Андрей Сахаров", предаде ТАСС.

"За мен е голяма чест да обявя, че жените и мъжете от Координационния съвет на беларуската опозиция са носителите на наградата "Андрей Сахаров" за 2020 г. Не се отказвайте от вашата мирна борба за демокрация. Ние сме на ваша страна", това е казал председателят на органа на законодателната власт на Европейския съюз (ЕС) Давид Сасоли по време на днешното пленарно заседание в Брюксел.

Давид Сасоли

Сред отличените са били бившият кандидат за президент на източноевропейската страна Светлана Тихановска, носителката на Нобеловата награда за литература през 2015 г. Светлана Алексиевич, активистките Мария Колесникова, Вероника Цепкало и други.

Светлана Алексиевич

Кандидати за "Андрей Сахаров" през тази година са били екоактивисти от хондураския град Ел Гуапинол и католическият архиепископ на иракския град Мосул - Емил Шимун Нона.

Официалната церемония по връчването на награда за свобода на мисълта е била насрочена в главната сграда на ЕП в Брюксел за 16 декември.

Илхам Тохти с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Припомняме ви, че наградата за свобода на мисълта „Сахаров“, наименувана на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров, е учредена от Европейския парламент през 1988 г. Връчва се на личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи.

Коментари

  1. 2020.10.22 | 15:52
    ако са достатъчно добри предатели на родината си може да стигнат до наградата - имения за 300 милиона в германия - като горбачов. след това ще рекламират пица.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет