Захариева се срещна с опозиционната лидерка на Беларус Тихановска

  • 08 октомври 2020 15:07

  • 720
  • 9
Захариева се срещна с опозиционната лидерка на Беларус Тихановска
© Екатерина Захариева, фейсбук

Право на всеки народ е да живее в свободна държава. Това заяви външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред опозиционния беларуски лидер Светлана Тихановска. Двете се срещнаха по време на GLOBSEC конференцията в Братислава.

"В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация. Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там", коментира Захариева.

Тихановска ще се срещне с Ангела Меркел?

Пред Тихановска тя е казала, че българският посланик в Минск Георги Василев е връчил нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации.

"Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС. Призоваваме още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ", обясни още Захариева.

Последвайте канала на

Novini.bg
720 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Преструвка

2020.10.08 | 15:30

2
Опозицията на Беларус се среща с Захариева? Светлана пита а защо сьщо така при вас няма свобода на словото. Еми защото сме в европейския сьюз и зад това членство всичко се прикрива без да разберат другите.
До Миял

2020.10.08 | 16:48

9
Ти изобщо не знаеш кво е свобода на словото бе, овен.. Тоя си мисли, че щом пишеш това е свобода на словото мааайкооо колко кухи същества населяват Родината ни. Свобода на словото се има предвид за журанилистически разследвания, за задаване на неудобни въпроси в ефир, а не да се изтъпани Баце и да вика на журналистите: "Как сте бе мисиирки" хахахахахахаха Всички медии да са на Домусчиев и Пеевски.. абе кво съм взел да ти обяснявам и аз, толко си бос
Миял

2020.10.08 | 15:43

4
Ако нямаше свобода щеше да е комунизъм и никой нямаше да те пусне да драскаш руско комунистически простотии.
АЙСИКТИР

2020.10.08 | 16:17

8
Тая Захариева не е ли виждала Лукашенко с автомата, та му поставя за изпълнение някакви задачи. Щели да отзоват посланиците. Още по добре.

2020.10.08 | 16:07

6
Аз щи кажа какво правят тези боклyци, за посегателство на самоличността ти го обявават посегателство на личността, това са законодателни измами. Тънкия момет е междy полиция и пристъпност, че крадливите ченгета ще изгорят ако е обратното и за това има мафия се възползват от дyпката. Абсолютно целия монопол се върти около това, полетическата доктрина на олигархията и на мафията. Порочния кръг се затваря с медийте към избирателите, които самите те прекрачват тази граница и нямат нищо против да е така, РБ е загyбена кауза и по нищо не се различава от НРБ. С лукс няма как да им повярваме.

2020.10.08 | 16:08

7
главата на мафията е политик ченге
о-о-о,

2020.10.08 | 15:44

5
я-а-а си...

2020.10.08 | 15:18

1
Една красива и свестна жена и една грозотия и ку рва !
?

2020.10.08 | 15:43

3
второто - за майка си ли пишеш?

Добави коментар

Водещи новини