Почина съветският дисидент Юрий Орлов

  • 28 септември 2020 21:18

  • 864
  • 0
Почина съветският дисидент Юрий Орлов
© Pixabay

На 96-годишна възраст почина съветският дисидент Юрий Орлов, предаде Франс прес, като се позова на основана от него правозащитна организация. Московската хелзинкска група съобщи, че Орлов е починал вчера в Съединените щати, предава БТА.

Правозащитната организация е основана през 1976 г., за да следи за спазването от Съветския съюз на поетите от него ангажименти в областта на човешките права с подписването година по-рано в Хелзинки на Заключителния акт на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа. Ядрен физик по професия и ветеран от Втората световна война, Юрий Орлов е нейният първи ръководител.

През 1977 г. Орлов попада в затвора заради правозащитната си дейност. Той е освободен през 1986 г. в съответствие със споразумение със САЩ след идването на власт в СССР на Михаил Горбачов. Орлов обаче е лишен от съветско гражданство, което му е възстановено през 1990 г.

Той продължава кариерата си на физик в Корнелския университет в Съединените щати и като сътрудник на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Орлов получава американско гражданство през 1993 г. 

Novini.bg
864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини