Путин предлага онлайн среща на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия и Иран

  • 14 август 2020 19:42

  • 881
  • 7
Путин предлага онлайн среща на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия и Иран
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 предложи да се проведе онлайн среща на върха с участието на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия и Иран, за обсъждане на оръжейното ембарго срещу Техеран и иранското ядрено споразумение като цяло, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Предлагам в най-скоро време да се проведе среща в онлайн формат между държавните глави на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН с участието също така на ръководителите на Германия и Иран", каза Путин в изявление, разпространено от Кремъл.

"Целта е да се очертаят стъпки, позволяващи да се избегне противопоставяне, изостряне на ситуацията в Съвета за сигурност на ООН, да се окаже колективна подкрепа за по-нататъшно безпрепятствено изпълнение на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, създаваща международноправна основа за осъществяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)", заяви той.

По думите му Русия остава напълно ангажирана със СВПД, както е известно ядреното споразумение с Иран, и смята сделката за значимо постижение в политически и дипломатически план.

Ядрената сделка с Иран е изложена на риск

Путин предложи петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, заедно с Германия и Иран, да обсъдят механизъм за гарантиране на сигурността и мерки за укрепване на доверието в Персийския залив.

Според него "това може да се постигне, ако се обедини политическата воля и съзидателната енергия на всичките наши страни и страните в региона". Той определи като неоснователни обвиненията срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН, където по думите му ситуацията във връзка с иранската ядрена сделка се е изострила.

Путин каза, че е недопустимо да се извършва шантаж и диктат от която и да е страна в района на Персийския залив, а също в която и да е друга точка на света. Той заяви, че "едностранният подход за търсене на решение не помага", и призова за колективно уреждане на проблемите в региона.

Путин напомни, че Русия е представила през 2019 г. обновена концепция за сигурност в района на Персийския залив, в която са били "очертани конкретни начини за ефективно решаване на кълбото от проблеми в този регион", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
881 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Едноокия

2020.08.15 | 07:37

7
Това го няма в новините в бг. Русия в случая играе "добрия полицай' Тревогата на "великите играчи" е че Иран ще отвърне на САЩ за отвлечените 5 танкера на път за Венецуела. Така както отговори със задържане на 2 Английски кораба,когато англичаните бяха задържали иранския кораб в гибралтар.
Баио

2020.08.14 | 22:38

4
Сега Франция и Гърция показват тукати на ердо и тои вижда,че и европа ще се вклучи и турция е чака лошо бъдеще.

2020.08.15 | 07:30

6
не ставай смешен,с една гемийка и две самолетчета ли ще уплаши турците макрон?
ХА-ХА

2020.08.15 | 01:00

5
Дреме и на Европа какво иска Путин. Завалията се опитва да привлече внимание, но никой не го бръсне за слива. Всичко е за да поотпусне вътрешното напрежение в Русия. Измислени ваксини, ракети на чертеж, безмисленни международни предложения. Пътник е!

2020.08.14 | 20:57

1
Ей Путин защо набутваш Германия с Иран, оправяй се сам ти си голямо момче

2020.08.14 | 22:34

3
ха ха турция за РУСИЯ е една играчка,и мюмюнчо го знае много добре.

2020.08.14 | 21:53

2
защото с турция не му мина номера

Добави коментар

Водещи новини