Ядрената сделка с Иран е изложена на риск

Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува тази седмица по предложение на САЩ за удължаването на срока на оръжейното ембарго върху Иран - ход, който според дипломати е осъден на неуспех и може да изложи на риск ядреното споразумение между Техеран и световните сили, коментира Ройтерс.

Опитите в последните минута на Великобритания, Германия и Франция да постигнат компромис с Китай и Русия за удължаване на ембаргото са без успех досега, казаха дипломати. Москва и Пекин, които са съюзници на Ислямската република, отдавна дават сигнал, че са против мярката на Вашингтон.

Китайски дипломат в ООН, пожелал анонимност, каза, че удължаването на оръжейното ембарго срещу Иран в каквато и форма е лишено от правно основание и ще подкопае усилията за запазване на ядрената сделка. Той добави, че няма шанс текстът на САЩ да бъде одобрен.

Посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви, че Русия и Китай искат да се възползват от края на оръжейното ембарго. "Русия и Китай чакат да могат да продават оръжия на Иран", каза тя пред "Фокс нюз"

Срокът на ембаргото изтича през октомври съгласно споразумението между Иран, Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция и Съединените щати, което възпира Иран от разработването на ядрено оръжие в замяна на облекчаване на санкциите. Въпреки че през 2018 г. администрацията на президента Доналд Тръмп напусна договора, наречен от държавния глава на САЩ най-лошата сделка в историята, Вашингтон заплаши да се възползва от клаузата в споразумението за възстановяване на санкциите на ООН срещу Иран, в случай че Съветът за сигурност не удължи за неопределено време оръжейното ембарго.

 

Възобновените санкции вероятно ще унищожат ядрената сделка, защото Иран ще загуби голям стимул да ограничи дейностите си в ядрената сфера. Техеран вече наруши част от ядрената сделка в отговор на изтеглянето на САЩ от нея, а Вашингтон наложи сурови едностранни санкции на Иран.

МААЕ: Иранските запаси на уран са пет пъти над допустимото

"Целта на тази администрация на САЩ е да прекрати ядреното споразумение с Иран", каза европейски дипломат под условие за анонимност.

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук намекна миналата седмица, че Съединените щати искат да бъдат възобновени всички санкции на ООН. "Трябва да възстановим стандарта на Съвета за сигурност за обогатяването на уран", каза той.

Санкциите на ООН изискват от Иран да прекрати всички дейности, свързани с обогатяване и преработване, включително изследователски и развойни дейности. Те забраняват вноса на всичко, което може да допринесе за тези дейности или за разработването на системи за пренасяне на ядрено оръжие. Санкциите биха върнали оръжейното ембарго, забраната близкоизтоманата държава да разработва балистични ракети с потенциал да пренасят ядрени оръжия и въвели отново целеви наказания за десетки физически и юридически лица. Освен това държавите са призовани да проверяват доставките за и от Иран и са оторизирани да изземат всеки забранен товар.

"НУЛЕВ ШАНС"

Ричард Гоуън, директор по предотвратяването на конфликти към Международната кризисна група, каза, че има нулев шанс за одобряването на предложението на САЩ за удължаване на оръжейното ембарго и че това е номер за връщане на санкциите.

Съветът за сигурност действа виртуално, така че когато бъде обявено гласуването, 15-те страни членки ще разполагат с 24 часа да внесат решението си, а резултатът ще бъде обявен на публично заседание. Но дипломати казват, че има малка подкрепа за настоящия текст на САЩ.

Рохани: Иран обогатява повече уран, отколкото преди ядрената сделка

Проекторезолюцията се нуждае от най-малко девет гласа "за", което да накара Русия и Китай да използват правото си на вето. Обаче някои дипломати се съмняват дали Вашингтон ще може да събере даже тези девет гласа.

"Всички в ООН разбират, че тази резолюция е само прелюдия към много по-голяма битка около иранската ядрена сделка", каза Гоуън.

Вашингтон твърди, че може да предизвика санкции, защото в резолюцията на Съвета за сигурност, благословила ядрената сделка, е споменат като неин участник. Но другите страни по споразумението се противопоставят на този ход и дипломати казват, че на Съединените щати предстои тежка и сложна битка.

"Много е вероятно голям брой страни да кажат, че нямат намерение да налагат допълнителни санкции, докато Съветът за сигурност към ООН не реши дали връщането на санкциите е законно, или не е", каза високопоставен дипломат от Съвета, пожелал анонимност. "Не виждам как Съветът може да реши това предвид разделението в него", каза дипломатът и добави: Не виждам и по света някакво бързане за възобновяване на режима на санкциите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет