Новият руски кабинет ще работи за Путин

  • 17 януари 2020 11:04

  • 745
  • 2
Новият руски кабинет ще работи за Путин
© Getty (архив)

Новоназначеният премиер на Русия Михаил Мишустин получи сериозна подкрепа от Държавната дума и може да разчита на парламента като на своя опора, пише "Росийская газета".

Депутатите го одобриха за министър-председател, без никой да гласува против, което се случва за пръв път от 1996 г. Дори комунистите, настроени най-критично, само се въздържаха, посочва вестникът.

Никой не бе против наследника на Дмитрий Медведев

В програмна реч пред депутатите Мишустин напомни, че в годишното си послание президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 възложи на правителството да бъде в авангарда на икономическия растеж. И новият кабинет предстои да осигури съответното ново качество на управлението.

Вчера Путин назначи Мишустин на премиерския пост, освободен от Дмитрий Медведев, чието правителство излезе в оставка след огласяване на президентското послание към двете парламентарни камари. Именно от това послание ще се ръководи в дейността си новият министър-председател - министрите "ще виждат в него най-вече програма за социална справедливост, базирана на традиционните ценности, обърната към хората, към най-насъщните им проблеми", посочва "Росийская газета".

Дмитрий Медведев е подготвял американска реформа?

Дори прокремълските медии все по-често обвиняваха правителството на Медведев в непрофесионализъм, бездействие и бюрократично разтакаване, а шефът на Сметната палата Алексей Кудрин открито призоваваше за оставка на бившия премиер, припомня "Труд". Според Кудрин Русия би "оцеляла без реформи още към 20 години, дори повече", посочва изданието, но изразява съмнения дали хората биха издържали толкова време стагнация. Анкети от ноември констатираха рекордно недоверие към Медведев - 61 на сто от пълнолетните граждани. Друго допитване показа, че 54 процента от жителите на Русия биха приели положително оставка на кабинета, се казва в статията.

До април премиерът Мишустин смята да представи на парламента първия подробен доклад за курса на новото правителство. В речта си той представи дневния ред на министрите за близките месеци - той засяга социалната сфера, дигитализацията, отбранителната промишленост. И поне тази година кабинетът не смята да отхвърли идеологията на финансовото министерство от 2018-2019 г., посочва "Комерсант".

Партията на руската власт подкрепи единодушно новия премиер

Според деловия всекидневник новото правителство ще положи усилия "много бързо" да реши проблемите около руския национален проект "Дигитална икономика", пътното строителство, износа на селскостопанска продукция, социалната подкрепа, дълговете на отбранително-промишления комплекс и др. Обичайно това би отнело година-две и всяко скъсяване на този срок ще е успех за премиера Мишустин, изтъква "Комерсант".

Според политолога Георгий Фьодоров новият министър-председател има всички шансове да запази поста си и след парламентарните избори през 2021 г., но много неща ще зависят от постигнатите резултати, пише "Известия". Мишустин е много амбициозен човек, изтъква експертът. По думите на аналитика Дмитрий Орлов обаче, с оглед на очертаната от Путин реформа в руската власт ролята на новия кабинет ще бъде да осигури прехода - да гарантира стабилност на системата и осъществяване на социалната програма, заявена в президентското послание. Досега шеф на федералното данъчно ведомство, Мишустин е достатъчно компетентен, за да оглавява правителството и по-дълго, но конкретните решения остават прерогатив на държавния глава, добавя наблюдателят.

Цялата програма на Мишустин се побира в едно изречение: правителството ще изпълнява президентското послание и ще форсира дейността по националните проекти. Тук спада и борбата с бедността, и грижата за майките и децата, и мегапроектите, свързани с инфраструктурата, пише "Газета".

Дмитрий Медведев хвърли оставка

Държавният бюджет на Русия е профицитен и парите в случая не са проблем, твърди бившият данъчен шеф. По негови данни за изпълнение на социалните ангажименти, очертани от Путин, кабинетът ще има нужда от 4 трилиона рубли за идните 4 години. Новият премиер обеща да запази макроикономическата стабилност в Русия и на първо място ниската инфлация - до 4 на сто. Но при очакваните мащабни държавни инвестиции в икономиката цените може би ще нарастват ускорено, предупреждава "Газета".

Икономистът Олег Матвейчев, цитиран от "Взгляд", очаква от кабинета Мишустин пробив по-специално в подобряването на инвестиционния климат и "дебюрократизация на много сфери - за да се улесни бизнесът". "Новото правителство ще напише федерална формула на бедността", а "до две години смартфонът на Мишустин ще знае всичко за финансите на хората в Русия", прогнозира в заглавие "Независимая газета".

Премиерът смята, че в близките две години в Русия трябва да бъде създадена система за целево социално подпомагане на нуждаещите се. Темата може дори да стане централна в дейността на кабинета в най-близко бъдеще, прогнозира вестникът, като припомня реномето на Мишустин като "един от гурутата на дигитализацията" сред държавните служители.

Путин си избра нов министър-председател

В статията се описва и "прочутият епизод", когато Мишустин, участвал в интернет форум, погледнал своя смартфон и разказал онлайн на участниците какви сметки са платили току-що, обядвайки в близкото кафене. "След две години в този смартфон може би ще има данни не само за всеки данъкоплатец в Русия, но и за всяка общност от данъкоплатци, наричана домакинство, с други думи просто семейство", прогнозира "Независимая газета"

Последвайте канала на

745 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.01.17 | 12:06

1

Естествено, че ще работи за Путин... няма да работи за Тръмп, я!

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.01.17 | 18:25

2

Много ясно, няма да ртаботи и за руският народ

Добави коментар

Водещи новини