Русия не вижда заплаха от отказа на Иран да ограничи обогатяването на уран

Руското външно министерство заяви, че не вижда заплаха от разпространение на ядрените оръжия след решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването на уран, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Отказът на Техеран от ограниченията върху развитието на неговите мощности и технологични възможности по обогатяване на уран, предвидени в Съвместния план за всеобхватни действия (СПВД, както се нарича официално споразумението между Техеран и световните ядрени сили от 2015 г.), "не представлява заплаха от гледна точка на неразпространението на ядреното оръжие", се посочва в позицията.

Великобритания няма да подкрепи САЩ при удари на културни обекти в Иран

"Иран осъществява всички свои действия в тясно взаимодействие и под постоянен контрол от страна на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия). Отбелязваме заявената от иранското ръководство привързаност към сътрудничество с агенцията, готовността му да го поддържа на предишното равнище, което е безпрецедентно както по мащабите си, така и по дълбочината на проверките", заяви руското външно министерство.

В същото време то призова всички страни по СПВД да прилагат всички усилия за запазване на споразумението и за неговата устойчива реализация. "Приетите от иранската страна на 5 януари решения за принудително продължаване на спирането на доброволните задължения, произтичащи от СПВД са следствие от натрупалите се по споразумението противоречия, за преодоляването на които всички сегашни страни участнички трябва да продължат усилено да работят", посочи руското външно министерство.

Ударът по Солеймани ще бъде усетен далеч извън Близкия изток

То призова всички страни по споразумението да не създават допълнително напрежение и неопределеност за перспективите пред СПВД, който "остава глобално достояние".

Русия запазва пълна привързаност към ядрената сделка след последното решение на Иран и "настоятелно призовава всички партньори да не отстъпват от пътя, зададен със СПВД, и да създават условия за връщане на неговата реализация в устойчиво русло", каза още руското външно министерство.

Конгресът на САЩ иска да ограничи военните правомощия на Тръмп спрямо Иран


 

Коментари

  1. 2020.01.07 | 20:38

    Важно е: Да е обратно на позицията на САЩ! Другото е майната му! Като ни дойде на главата, тогава ще го мислим!

  2. 2020.01.06 | 18:16

    Нали руслямситите са братя с ислямистите хахахаха

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет