Русия и Украйна сключиха газов мир

  • 21 декември 2019 18:15

  • 1091
  • 5
Русия и Украйна сключиха газов мир
©

Русия и Украйна успяха да се избавят от кълбо от газови проблеми, което не можаха да разплетат през последните близопет години.

Протоколът, който бе обявен днес, предполага отказ от нови взаимни претенции, изтегляне на искове, изплащане от Газпром на близо 2,9 милиарда долара по решение на Стокхолмския арбитраж и споразумение по антимонополното дело срещу Газпром в Украйна. Страните се споразумяха освен това за транзита на газ през следващите пет години и да обсъдят възможността за преки доставки на газ за Украйна през новата година.

Руска медия: Украинският президент е смекчил тона към Москва

Президентът на Газпром Алексей Милер съобщи пред журналисти, че според протокола за газово сътрудничество Газпром и Нафтогаз Украйна ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните си претенции по действащите договори. Така ще бъде възстановен балансът на интересите на страните. Той допълни, че споразумението предвижда отказ от нови претенции, изтегляне на арбитражни и съдебни искове, по които няма окончателни решения и плащане по приетото окончателно решение на Стокхолмския арбитраж. Уточнено бе, че става дума за изплащането на около 2,9 милиарда долара в срок до 29 декември.

Газпром ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а украинската държавна газова компания Нафтогаз - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ. Уточни Милер, цитиран от ТАСС. Организирайки транзита, Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за пет години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

Партньорите на Русия в ЕС ще искат от САЩ разяснения за санкциите срещу "Северен поток-2"

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той. Шефът на Газпром допълни, че компанията ще подпише с правителство на Украйна споразумение, с което ще бъдат отменени претенциите на Антимонополния комитет на Украйна спрямо Газпром. Този документ трябва да бъдат подписан също до 29 декември. Претенциите на украинския антимонополен орган бяха за 171,9 милиарда гривни, включващи самата глоба и лихвите по нея. Според сегашния курс това са около 7,4 милиарда долара, уточни ТАСС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1091 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.12.21 | 19:44

1

Санкциите помогнаха.

2019.12.21 | 22:34

5

ха ха ха,санкции за малките мъши като България.,за Големите санкциите са само за четателите на медиите.,ха ха.

Иван

2019.12.21 | 22:32

4

Ти не спиш ли бе ЦЪРВУЛ гнусен.???,Слава Велика Русия.!!!!!!!!!,всеки ден в афро-америка стават такива неща.

Крум Усаински-Крупник

2019.12.21 | 21:20

2

Цървули!!!Рускенефа кляка пред Запада!!!Ще плащат Кремълските Гадове!!!Украйна им изви крадливите мръсни ръчички!!!Това трябва да направим и ние!!!Ура и Слава!!!

2019.12.21 | 22:29

3

усарски Парцал,иди на психиатър!!!!,много си далеч от нещата мършо гладна.!!!!!!,ЦЪРВУУУЛЛЛЛ.!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини