Беларус трябва да отмени смъртното наказание, за да стане член на Съвета на Европа

  • 12 ноември 2019 17:35

  • 382
  • 1
Беларус трябва да отмени смъртното наказание, за да стане член на Съвета на Европа
© pixabay

Прилагането на смъртно наказание в Беларус не позволява страната да бъде член на Съвета на Европа. Това заяви президентът на Австрия Александър Ван дер Белен след среща във Виена с беларуския президент Александър Лукашенко, предаде БТА.

Той добави, че прилагането на крайната наказателна мярка в Беларус е един от спорните въпроси в отношенията между бившата съветска република и Европейския съюз.

"Австрия е за налагането на мораториум", каза Ван дер Белен. Лукашенко отговори, че в неговата страна редовно се правят анкети за отменянето на смъртното наказание, но засега няма промяна в обществените нагласи, след като с референдум през 1996 г. бе решено да има смъртно наказание.

"Струва ли си този въпрос да бъде поставен на референдум, за да получим отрицателен отговор? Мисля, че не си струва", заключи той.

Беларус и САЩ ще възстановят дипломатическите си отношения и ще си разменят посланици

Ван дер Белен похвали властите в Минск за важната им роля в мирния процес в Украйна.

Лукашенко заяви, че членството на Беларус в програмата на ЕС "Източно партньорство" не е насочено срещу трети страни. Беларус е единствената държава в Европа, в която се прилага смъртно наказание.

През последните 20 години в страната са извършени над 400 екзекуции, като само един осъден на смърт е бил помилван от президента.

Лукашенко е днес на първото си посещение в страна от ЕС, след като през 2016 г. съюзът отмени персоналните санкции срещу него. През 2002 г. ЕС наложи визови забрани на членове на висшето беларуско ръководство, включително на президента, заради нарушения на правата на човека. През февруари 2016 г. ЕС не продължи санкциите срещу 170 чиновници, сред които Лукашенко, но остави в сила оръжейното ембарго срещу Минск.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пламен манолов

2019.11.12 | 17:49

1

браво на лукашенко

Добави коментар

Водещи новини