Путин иска руска алтернатива на Уикипедия

  • 06 ноември 2019 06:47

  • 838
  • 2
Путин иска руска алтернатива на Уикипедия
© Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 призова днес да бъде създадена руска онлайн енциклопедия, която да стане алтернатива на Уикипедия, предаде Франс прес, цитирайки РИА Новости.

"Що се отнася до Уикипедия, по-добре е тя да бъде заменена" от нова Голяма руска енциклопедия в електронен вариант, заяви Путин на заседание на Съвета по руски език. Информацията в нея ще е достоверна и поднесена в съвременна форма, каза той.

Руското правителство планира да похарчи близо 1,7 милиарда рубли (26,7 милиона долара) през следващите три години за създаването на онлайн енциклопедията, става ясно от официални документи, оповестени публично през септември.

Рускоезичната версия на Уикипедия твърди, че се състои от над милион и половина статии. През 2015 г. руските власти за кратък период от време забраниха Уикипедия заради статия, в която се дават обяснения как да се приготвят наркотици на основата на канабис, припомня Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
838 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.06 | 09:00

2

Путин иска да изкриви Уикипедия, по свой образ и подобие. Пропагандата е, преди всичко в Русия.

Правилно, световната наука е руска,

2019.11.06 | 08:45

1

братушките трябва да наложат кирилицата в имената на сайтовете и интернет. Русия е велика, янките са пyтки.

Добави коментар

Водещи новини