Кремъл: Не трябва да се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия

  • 05 юни 2019 18:36

  • 1496
  • 7
Кремъл: Не трябва да се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия
© Pixabay

Русия призова да не се преувеличава значението на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г., чиято 75-годишнина се отбелязва утре, както и да не се омаловажава ролята на Съветския съюз в победата над Хитлер, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Приносът на съюзническите сили в победата над Третия райх е ясна. Тя обаче не бива да бъде преувеличавана и поради това да се омаловажава значението на титаничните усилия на Съветския съюз, без който тази победа просто нямаше да съществува", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Захарова отдаде почит "към падналите в боя", но същевременно осъди случващото се според нея "катастрофално пренаписване на историята", по-специално във филми и статии, което дава на САЩ и съюзниците им водеща роля в победата над нацистка Германия.

"Десантът в Нормандия не е оказал решаващо влияние върху изхода на Втората световна война, който вече бе решен от победите на Червената армия, преди всичко в Сталинград и Курск", каза Захарова.

Президентите на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, британската кралица Елизабет Втора и 300 ветерани днес в южния английски град Портсмут дадоха началото на честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия, които ще продължат утре във Франция.

Руските власти и президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, който не е поканен на церемониите, от години критикуват забравата, в която според тях са потънали на Запад огромните жертви и 27-милиона убити, които Съветският съюз е дал във Втората световна война, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1496 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.06.05 | 19:45

2

Рашките също трябва да се замислят и да спрат да интерпретират историята в свой интерес, пренебрегвайки и изкривявайки историческите факти. В Ютуб е пълно с клипове в които се твърди, че писмеността и християнската култура са им дадени от Византия. Има и по-модерни глупости, че "славянската" азбука съществува много преди да бъде съставена от Кирил и Методий и са я създали самите рашки-славяни. Никъде не обясняват каква е разликата между глаголица и кирилица и фактите по възникването на двете азбуки. Наглостта им стига до там, че представят български символи като "ш", "щ" и т.н. използвани при съставянето на кирилицата , като "древнославянски" т.е. руски символи. Скоро гледах някакви глупости, че титлата, а и самата дума "Цар" имат руски произход. Така че, що се отнася до изопачаването на историята, принципът е, "каквото повикало, такова се обадило".

2019.06.06 | 15:31

7

Ако не бяха Американските и Англииските самолети да изсипват тонове храна над Ленинград, отдавна да е бил превзет, нали рашки?

2019.06.06 | 15:24

6

Ако не беше десанта в Нормандия, и ако не беше открит вторият фронт срещу Хитлер, сега в Русия щяхте да говорите на немски, товарищ Путин.

баба Вуна Бузлуджанска от младежкото БСП 79

2019.06.06 | 08:43

5

Ако не бяха Америка и Англия да хранят и въоръжават бедните и гладни алкаши , войната щеше да е свършила още през 1942г и от пиянското племе нямаше да има и спомени !

не заслужават

2019.06.06 | 08:27

4

Неблагодарници На тези подлеци светът не трябва да помага повече в нищо

простотия и светотатство

2019.06.05 | 19:14

1

Да не се покани представител на Русия на честванията на, макар и нерешаваща мръсната II-ра световна война, част от нея, е показна западноевропейска простащина. Язък им за перченето. Нямат почит нито към милионите съветски, нито към стотиците хиляди свои жертви, а те умираха заедно!

2

2019.06.06 | 02:58

3

Русия няма никакво място там.

Добави коментар

Водещи новини