Меркел смята, че само политическият процес ще позволи напредък към уреждане на конфликта в Украйна

  • 12 април 2019 18:50

  • 426
  • 0
Меркел смята, че само политическият  процес ще позволи напредък към уреждане  на конфликта в Украйна
© Getty Images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се смята, че само политическият процес ще позволи да се постигне напредък в усилията за уреждане на конфликта в Украйна, въпреки че досега няма стабилно прекратяване на огъня в Донбас. Меркел заяви това на обща пресконференция с украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, който днес е на посещение в Германия, предаде ТАСС.

Канцлерът подчерта, че централна точка в преговорите за уреждане на конфликта е минският процес. Тя каза, че заедно с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на смятат, че е нужно да бъде продължен политическият процес за Украйна. Според нея е добре, че Русия участва също в него. Според Меркел това е единственият път за придвижване напред.

Германският канцлер заяви, че Берлин поддържа териториалната цялост на Украйна, която включва както Крим, така и контролираните от сепаратистите територии.

Порошенко потвърди, че ще поиска среща в нормандски формат след втория тур на президентските избори в Украйна, който е на 21 април. Меркел смята, че е необходимо да продължи работата в нормандския формат (обединяващ Русия, Германия, Франция и Украйна), за да бъде уреден конфликтът в Донбас. Но тя допълни, че не изключва и други формати.

Порошенко и Меркел изразиха подкрепа за инициативата за ново прекратяване на огъня в Източна Украйна от 18 април, при условие че неговото изпълнение ще бъде гарантирано от Русия.
На общата пресконференция Меркел приветства извършените в Украйна реформи, но допълни, че от нейна гледна точка "страната все още не е в края на пътя им".

Меркел каза, че смята за свободен и честен първият тур на изборите в Украйна. Порошенко не смята за нещо особено, че Володимир Зеленски се е класирал на първо място на втория тур.
На първия тур Зеленски получи 30,24 процента от гласовете на избирателите, а Порошенко - 15,95 процента. По-късно днес и двамата претенденти за украинския президентски пост ще отидат в Париж, където Макрон ще се срещне с всеки един от тях.

На пресконференцията украинският президент каза, че няма да престане да се бори срещу изграждането на Северен поток 2. Той каза, че предлага на немските компании да участват в управлението на украинската газотранспортна система. "Можем да обсъдим и други варианти", заяви той.

След срещата с Меркел Порошенко съобщи в Туитър, че правителството на Германия отпуска допълнителни 85 милиона евро за развитието на социалната инфраструктура на Източна Украйна, в това число изграждане на места за настаняване на хората, принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

Последвайте канала на

БТА
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини