Косачов: Русия не трябва да напуска Съвета на Европа, докато той сам не започне процедура по изключването ѝ

  • 18 януари 2019 20:42

  • 1050
  • 7
Косачов: Русия не трябва да напуска  Съвета на Европа, докато той сам  не започне процедура по изключването ѝ
© Getty Images/Guliver (архив)

Шефът на комисията по международните въпроси при Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент - Константин Косачов каза, че не смята за необходимо Русия да напуска Съвета на Европа (СЕ) заради разногласията си с неговата Парламентарна асамблея (ПАСЕ), предаде ТАСС. Според него такъв сценарий е възможен само ако самият СЕ инициира процедура по изключване или замразяване на членството на Руската федерация в организацията. 

"Не съм съгласен с онези, които предлагат да излезем от Съвета на Европа само заради това, че се натрупаха разногласия между нас и ПАСЕ", каза сенаторът по тв канала "Вместе-РФ". "Ние влязохме в Съвета на Европа не заради ПАСЕ, имахме друга мотивация и тя се запазва." Той поясни, че влизането в СЕ е било свързано с това, че участието в неговите проекти и програми е било признато за "отговарящо на интересите на Руската федерация". 

"Проблематиката, с която се занимава СЕ, е важна за нас, както и за всяка друга европейска държава и затова сме заинтересовани да участваме в него и занапред", подчерта Косачов. "Ако ПАСЕ не ни пречи, няма да има никакви проблеми по участието на Русия в дейността на Съвета на Европа като цяло", каза той. Ако обаче самият Съвет на Европа инициира процедура по замразяване на членството или изключване на Русия, "ние, разбира се, няма да доставим такова удоволствие на нашите опоненти", отбеляза руският сенатор. 

Руската делегация в ПАСЕ бе лишена от право на глас през април 2014 г. заради събитията в Украйна и анексията на Крим. Неотдавна генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че правото на Русия да бъде представена в органите на Съвета на Европа - Комитета на министрите и ПАСЕ - може да бъде преустановено от юни 2019 г. заради системно неплащане на членски внос. В отговор руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия сама ще излезе от СЕ, ако опонентите й в тази организация настояват за изключване на Москва.

Вчера руската Дума единодушно одобри проект за декларация, в която се предлага да не се изпраща делегация на Русия на сесията на ПАСЕ този месец и да бъде оставено в сила решението за замразяване на плащането на руските вноски в бюджета на СЕ. С аналогична декларация излезе ден по-рано и Съветът на федерацията. 

Последвайте канала на

БТА
1050 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.01.19 | 17:29

7

Русия е най-великата държава и скоро ще сложат на място агресорите от нато и сращ..

Крум Усаински-Крупник

2019.01.18 | 23:39

2

Цървули!!!Рускенефа е Сибирско-Азиатска Миризлива Кочина и на никой не му дреме дали ще напусне СЕ!!!Изобщо не трябваше да приемат Фалиралата Дупка!!!И без това е Африканска Бананова Република без банани!!!Горна Волта с ракети!!!Мястото и изобщо не е в Европа!!!Ура и Слава!!!

Кмета на Крупник

2019.01.19 | 15:23

6

Браво Круме!

кмета на Крупник

2019.01.19 | 13:41

4

Курме, все същия боклук си..!!

ГРОБАРСКИ НЕЩАСТНИК

2019.01.19 | 08:53

3

И ПЛАТЕН МОДЕРАТОРСКИ ТРОЛ -ДЖЕНДЪР.

СУ-35

2019.01.19 | 13:45

5

Русия е единствения гарант за мир в света опорочен от хамерика и нейната европейска подлога !

1939 г -- Хитлер и Сталин = вечна дружба

2019.01.18 | 20:50

1

Редно е да се прехвърлят към Съвета на Азия / ако въобще има такъв / ! В Европа са нежелани след фашизоидните изпълнения с анексирането на Крим и подстрекаване на части от суверенна Украйна да се отцепят и минат под шапката на Государя !

Добави коментар

Водещи новини