Кремъл: САЩ се намесват в изборите за шеф на Интерпол

  • 20 ноември 2018 12:22

  • 612
  • 1
Кремъл: САЩ се намесват в изборите за шеф на Интерпол
© Getty Images/Guliver (архив)

Писмото на американски сенатори, призоваващи да не се допусне избирането на руския кандидат Александър Прокопчук за шеф на Интерпол, е нагледен пример за натиск и намеса в избори. Това заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Тези действия "сигурно са своеобразна намеса в избирателния процес, в изборите в една международна организация. Как другояче да ги оценим? Ето една нагледна проява (на намеса, бел. ТАСС)", каза говорителят на Кремъл.

"При все това ще има избори, нека изчакаме резултата", добави Песков.

Група сенатори от двете партии в САЩ публикуваха в понеделник открито писмо до президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския с молба да повлияе върху членове на Общото събрание на Интерпол, за да не стане руският кандидат Александър Прокопчук нов шеф на организацията.

През август американски сенатори предложиха да бъде ограничено правото на Русия да използва механизма с т. нар. червени бюлетини на Интерпол (за международно издирване на лица), тъй като според тях Москва злоупотребява с тази възможност.

Тези сенатори твърдяха, че лицата, обявени за издирване по искане на Русия, не бива да бъдат ограничавани, що се отнася до влизането в САЩ, и не бива да им се отказва политическо убежище.

Предишният шеф на Интерпол Мън Хунвей подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в Китай заради подозрения в корупция. Москва се надява изборите за президент на Интерпол в сряда, 21 ноември, да бъдат спечелени от руския кандидат Александър Прокопчук. От 2011 г. той оглавява Националното централно бюро на Интерпол към руското вътрешно министерство, от 2016 г. е вицепрезидент на Международната организация на криминалната полиция, напомня ТАСС.

Константин Тодоров
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Империя на Злото

2018.11.20 | 12:37

1

Крадеца вика най-силно от всички : " Дръжте крадеца "

Добави коментар

Водещи новини