Русия е на първо място в Европа по самоубийства сред младежите

  • 21 февруари 2012 07:49

  • 835
  • 0
Русия е на първо място в Европа по самоубийства сред младежите
©

Самоубийствата на тийнейджъри се превръщат в "държавна трагедия" в Русия, която според статистиката е на първо място по този показател в Европа, предаде ДПА.

"Ако не решим проблема от корен, ще загубим цяло поколение", каза Павел Астахов, упълномощен от Кремъл да отговаря за правата на децата.

Близо 1500 младежи слагат край на живота си в Русия годишно, а около 4000 правят опит за самоубийство. Нивото на самоубийствата сред тийнейджърите в Русия е около три пъти по-високо от средното за света.

Неотдавна най-малко шестима младежи сложиха край на живота си за по-малко от две седмици.

"Това не е епидемия от самоубийства, а държавна трагедия", заяви Астахов в коментар в Туитър.

Има информация, че президентът Дмитрий Медведев е ужасен от тази статистика, и правителството подготвя национален план за действие. В Русия обаче има едва 16 000 психолози за 48 000 училища, а родителите и учителите обикновено не се обръщат към тях. Търсенето на помощ от психолог все още до голяма степен се смята за табу в страната.

"Три четвърти от тийнейджърите, които мислят да извършат самоубийство, говорят за това. Но за съжаление почти никой не слуша", каза психолог, цитиран от вестник "Московский комсомолец".

По данни на здравното министерство самоубийствата сред тийнейджърите са били 983 през 2010 г. Според Астахов броят им е бил два пъти повече.

"Правителството пази в тайна точния брой на смъртните случаи в резултат на самоубийство. Много самоубийства се представят като злополуки", заяви той.

Близо 45 процента от момичетата и 27 процента от момчетата в Русия са обмисляли самоубийство поне веднъж, показват данни на УНИЦЕФ.

Последвайте канала на

БТА
835 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини