Руска медия за конфликта около украинската църква: Самоизолирахме се

  • 17 октомври 2018 09:23

  • 1118
  • 2
Руска медия за конфликта около украинската църква: Самоизолирахме се
© Getty (архив)

Президентът на Украйна Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември смята да предостави на Константинополската патриаршия и на нейния предстоятел Вартоломей киевския храм "Свети Андрей" - досега музей, в който провеждаше богослужения Украинската автокефална църква, пише "Комерсант".

Константинопол отмени преди седмица документ отпреди три столетия, с който Киевската митрополия е минала под юрисдикцията на Московската патриаршия. Вселенската патриаршия свали анатемата от Киевския патриарх Филарет и от водача на Украинската автокефална църква Макарий. Според Ирина Луценко, представител на президента Порошенко в украинския парламент, държавният глава внася законопроект, предоставящ на Константинопол киевския храм, в знак на солидарност с процеса, водещ към автокефалия на църквата в Украйна. Също и като символ на факта, че Св. Андрей навремето е покръстил Украйна, и като символичен жест на обединяване с църквата майката, посочва "Комерсант".

"Новая газета" определя като очаквана, а от друга страна - фатална реакцията на Московската патриаршия, след като Константинополският синод фактически върна под своя юрисдикция територията на Украйна. Синодът в Москва скъса изцяло каноничното и молитвеното общение с Вселенската патриаршия. Занапред не само епископите, но и свещениците, и миряните от Руската православна църква (РПЦ) нямат право дори просто да се помолят в храмовете на Константинополската патриаршия, чиято благодатност е поставена под голямо съмнение от Московската.

Както вече предупреди външният министър на РПЦ митрополит Иларион, по своите последици това събитие може да се сравни с Великата схизма от 1054 г., когато историческите пътища на католическия и на православния свят се разминаха за вечни времена. През ХI век обаче се разделиха могъщи държави като Рим и Византия, а днес става дума единствено за самоизолация на Руската църква, която вече не може да формира що-годе влиятелен църковен съюз, способен да се противопостави като равен на Константинопол - лидер на официалното световно православие.

Единствена жертва на днешната Велика схизма ще стане самата Русия - тя ще добави религиозно-културен мотив към политическите и икономическите фактори на своята геополитическа маргинализация, заключава "Новая газета". Скъсването на отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия е чисто едностранен акт, уточнява пред онлайн изданието "Накануне" Андрей Кураев, дякон от РПЦ. "Забележете, гърците нищо не ни забраняват, нито на нашите свещеници, нито на нашите енориаши. Ние спираме да споменаваме в молитвите патриарх Вартоломей, който в повиновението си възнася патриарх Кирил като патриарх Московски и на цяла Русия. Сиреч все едно да ограничаваме собствените си граждани, един вид за отмъщение на някакъв партньор от чужбина", коментира експертът.

"Това решение на нашия Синод разваля атмосферата в самата църква и е саморазрушително, убеден е той. Вследствие на подобна самоизолация РПЦ може според него да деградира до нивото на църква за една нация - като например арменската, добавя "Накануне".

"Независимая газета" подхваща отново темата за киевския храм "Св. Андрей". Миналата седмица синодът на Вселенската патриаршия реши да възстанови в Киев ставропигията (самостоятелна църковна единица, един вид посолство) на Константинополската патриаршия и точно тази мисия може да използва т. нар. Андреевска църква в столицата на Украйна, предполага изданието.

Украинските власти и досега не са криели факта, че въпросът за обединяването на православните църкви е на първо място политически. По време на експертна дискусия в Киев за днешната ситуация бе отбелязано, че повечето украинци възприемат в политически план последните църковни новини.

Шефът на социологическия център "Разумков" Андрей Биченко заяви, че за обикновените граждани този проблем не е приоритет, но сред активните енориаши на дадена църква ситуацията може да прерасне в конфликт. "Ще има протести. Особено с оглед позицията на РПЦ и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. "Те имат нагласа за конфликт, ако бъде призната автокефалията на украинската църква", цитира мнението му "Независимая газета".

"Киев е критично важен и за двете църкви - РПЦ и автокефалната, която предстои да бъде създадена в Украйна", смята анализаторът. "Всъщност, ако РПЦ изгуби Киев, тя де факто ще престане да бъде най-голямата православна църква в света. Затова те, естествено, няма да я отстъпят без бой", обяснява украинският експерт.

Последвайте канала на

БТА
1118 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.17 | 10:07

2
Ватенки прости, от години не съм виждал руска медия да казва истината за Руската Педерация

2018.10.17 | 09:42

1
мда, соросчетата комерсант и други се самоизолираха

Добави коментар

Водещи новини