Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна

  • 15 октомври 2018 21:31

  • 3684
  • 9
Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна
© Булфото (архив)

Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Вселенската патриаршия в Константинопол, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Причината е решението на патриарх Вартоломей да даде автокефален статут на Украинската православна църква. До момента патриархът на бившата съветска република се водеше схизматик, а освен това в страната има голяма църковна общност, подчинена на Москва.

Религиозната независимост на Украйна раздразни силно Русия – както в контекста на конфликта в Донбас и въвличането на духовните институции в противопоставянето между двете страни, така и заради дългогодишната конкуренция между вселенския патриарх и ръководителя на руската църква за водещо място в православния свят.

„Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към църковните реалности. Но до момента, в който тази промяна не се случи, докато това незаконно и антиканонично решение остава в сила, не можем да се намираме в евхаристичното общение с тази църква, оказваща се днес в разкол”, заяви началника на отдела за външни църковни дела в РПЦ митрополит Иларион след заседание на синода, проведено в Минск.

Преди дни Българската православна църква отклони искането на руските духовници за свикване на Вселенски събор по въпроса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3684 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.16 | 16:15

9
Ватенки миризливи,е, не е разкол. Просто всичко си идва на мястото! Тия от Русия не са църква. Клон на КГБ са. Нямат място в православието!
С една дума - това, което се случва, е добро за религията.
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.16 | 09:05

8
Ватенки прости, руската православна църква вече не е това което е била! Измислят си ритуали, нападат се на други църкви с остри слова, и вместо да носят икони на Исис и Богородица, носят икони на Путин и Ленин Ватенки прости, ще си заслужите това, което винаги ви се е случвало!
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.10.16 | 09:03

7
тези ватенки се доказаха като истински дяволи в расо, а патриарх Кирил е истински дявол!
Бог далеко

2018.10.16 | 06:44

6
истинската църква майка на Московската е нашата Българска защото ние сме ги създали и дали православието така че да не се правят на Велики и да отлъчват църкви и държави
Цанко

2018.10.16 | 04:30

5
Тоя сатанински КГБ еец, да каже, колко вярващи и изповядващи се миряни е предал на службите, колко съдби е почернил, в какви луксозни палати живее, каква луксозна яхта има и в каква луксозна лимузина си вози мазния задник! Гундяев, в ада ще гориш!

2018.10.16 | 00:32

4
баси мутрите в раса....това ли е религията?!?!?толкова ли се изкривиха нещата, та този изверг размахва бухалка , като мутрак!!!
дамм

2018.10.15 | 23:03

3
Руснаците все повече се самоизолират, а имат претенцията да командват навсякъде, особено в бившите на СССР республики.
Юрий

2018.10.15 | 22:58

2
И к'во сега руската църква офицялно е секта!
Крум Усаински-Крупник

2018.10.15 | 22:56

1
Цървули!!!Начукахме им го "религиозно" на Алкохолизираните Недоеволюирали Сибирско-Азиатски Дегенерати!!!Край на жалките им опити да се изживяват като "Защитници на Православието"!!!Остават в изолация,а на по-късен етап ще бъдат изритани от Православният Християнски Свят!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини